Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Fria besök på återvinningscentraler finns på flera håll i landet. Alliansens vill införa det i Göteborg, men oppositionen är skeptisk. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Fria besök på återvinningscentraler finns på flera håll i landet. Alliansens vill införa det i Göteborg, men oppositionen är skeptisk. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Oklart när fria besök på återvinningen införs

Göteborg ska införa fria besök på stadens återvinningscentraler. Men oppositionen är kritisk och förvaltningen varnar för att det kan leda till lagöverträdelser.
– Det är konstigt att det som är lagligt i Stockholm verkar vara olagligt i Göteborg, säger Claes Johansson (M), ordförande i nämnden för kretslopp och vatten.

Att införa fria besök för privatpersoner på stadens återvinningscentraler är en del av kommunens budget för 2020 och därmed ett uppdrag från kommunfullmäktige som nämnden för kretslopp och vatten ska genomföra.

Jöran Fagerlund (V), andre vice ordförande i kretslopp och vatten, är djupt kritisk både till förslaget i sig och tillvägagångssättet.

– Det är helt barockt att fullmäktige går in och detaljstyr en nämnds verksamhet så, helt utan konsekvenstänkande, säger han.

Sex besök ansågs rimligt

I dag har privatpersoner sex fria besök på återvinningscentralen årligen. Efter de fria besöken kostar varje besök 316 kronor.

Att det ser ut så hänger ihop med att det som privatpersoner får slänga fritt är hushållsavfall. Det som kallas verksamhetsavfall får inte kastas fritt, något som regleras i miljölagstiftningen. Sex fria besök har helt enkelt bedömts vara en rimlig nivå.

Alliansen har sedan tidigare haft ambitionen att öka antalet fria besök och när den frågan var uppe på nämndens möte under onsdagen pekade förvaltningen i ett tjänsteutlåtande på att det finns en risk att fler fria besök att de används till att slänga verksamhetsavfall. Var gränserna mellan det ena och det andra går är lite flytande. Skräp från en mindre renovering anses okej – men det får inte vara för mycket.

Förvaltningen menar också att det kan bli så att privatpersoner lånar ut sina kort till hantverkare som utfört arbete hemma hos dem, något som inte är tillåtet.

– Så fort någon gör det på arbetstid räknas det som verksamhet, säger Ann-Louise Eliasson, strateg på kretslopp och vatten.

Öppnar för kriminalitet

Jöran Fagerlund (V) tycker att det är "vansinnigt" att öppna för helt fria besök. Han menar att det skulle leda till att de som slänger lite i praktiken skulle subventionera dem som slänger väldigt mycket.

– Det är att helt gå ifrån principen om att förorenaren ska betala, säger han.

Att begränsa antalet besök ser han också som ett sätt att hålla biltrafik och transporter nere. Dessutom säger han att det öppnar för kriminell verksamhet att införa helt fria besök. I Stockholm har det dykt upp en marknad där privatpersoner kan betala ett par hundralappar för att någon ska komma och hämta och slänga deras avfall.

– Jag ser inte poängen med att göra det lättare för oseriösa människor att fuska, säger Jöran Fagerlund.

Det borgerliga styret ser det på ett helt annat sätt: fria besök är en frihetsreform som ska det göra lättare att göra rätt. På onsdagens möte återremitterades frågan till förvaltningen – i och med budgetbeslutet finns det från årsskiftet ett tydligt uppdrag att fria besök ska införas.

Går att hitta ett system

Claes Johansson (M) konstaterar att det redan finns och fungerar i andra kommuner.

– Vi ser inte riktigt den domedag framför oss som våra politiska motståndare ser framför sig, utan vi tror att det kommer att uppskattas av många men användas av få, säger han.

Hur ser du på de risker förvaltningen lyfter fram?

– Det finns såklart en risk med det att man inte vet vem det är som kommer och kastar, men då får man ju titta på vilka inpasseringssystem och kontroller man har i andra kommuner och hitta ett lämpligt sätt att använda det här.

Jöran Fagerlund inser att det inte kommer att gå att stoppa förslaget nu när kommunfullmäktige skickat med uppdraget.

– Vi kan inte trotsa ett fullmäktigebeslut, men vi hoppas att man kan göra det utan att vi försämrar miljöarbetet i staden eller att det göder svarta företag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.