Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Under torsdagen var ett 50-tal ungdomar inblandade i ett större slagsmål bakom Burgårdens gymnasium i Göteborg.  Bild: Bengt Christian
Under torsdagen var ett 50-tal ungdomar inblandade i ett större slagsmål bakom Burgårdens gymnasium i Göteborg. Bild: Bengt Christian

Oklart motiv till bråket vid Burgården

Under torsdagen larmades polisen om ett stort slagsmål i parken bakom Burgårdens gymnasium.
Enligt polisen ska ett 50-tal ungdomar i gymnasieåldern ha befunnit sig vid platsen. Bakgrunden till konflikten är fortfarande oklar.
– Det kan handla egentligen vad som helst, säger polisens presstalesman Thomas Fuxborg.

Nyheten om det stora slagsmålet briserade i lokal media under fredagen, alltså dagen efter det stora bråket. Polisens fanns då på plats vid Burgårdens gymnasium för att utföra trygghetsskapande åtgärder.

– Det fanns en viss oro över att det här kunde blossa upp på nytt och därför fanns vi på plats. Det blev lite olyckligt att det kom ut som att det pågick ett upplopp där och då – när det själva verket var helt lugnt vid platsen under fredagen, säger polisens presstalesman Thomas Fuxborg.

50-tal ungdomar inblandade

Bakgrunden till det stora bråket som inträffade vid lunchtid under torsdagen är för polisen fortfarande oklar.

Det polisen kan konstatera är att ett 50-tal ungdomar i gymnasieåldern befann sig i parken bakom gymnasiet och att de inblandade både var elever från Burgården och ungdomar från andra skolor.

– Det kan egentligen handla om vad som helst. En teori som ordningspolisen i city har haft är att det kan ha handlat om narkotikaaffärer, men det är bara en teori och det kan lika gärna ha handlat om något helt annat, säger Thomas Fuxborg.

LÄS MER: 50-tal personer i storbråk vid Burgårdens gymnasium

En kvinna som GP har varit i kontakt med blev vittne till slagsmålet.

Kvinnan berättar att hon vandrade längs trottoaren i höjd med McDonalds vid Scandinavium när hon upptäckte hur 25 till 30 unga män slogs med varandra.

– Det såg ut som ett större bråk mellan två grupperingar som slogs och pucklade på varandra. När jag gick förbi så stod det massa ungdomar bredvid och filmade det som hände, berättar kvinnan.

Vittnet berättar fortsatt att hon frågade om någon hade ringt polisen.

– Men det enda svaret jag fick då var att "varför ska vi göra det", berättar kvinnan.

Vittnet: "Ingen verkade bry sig"

Hon berättar att hon själv tog upp sin telefon för att ringa polisen och att en ungdom vid platsen då kom fram till henne och sa att det inte var nödvändigt.

När hon trots det ringde 112 sprang nämnde ungdom bort till gängen som slogs och de inblandade började då skingra sig.

– Det som jag tycker känns värst är att ingen verkade bry sig och bara gick förbi eller bara stod och filmade. När polisen kom fram pågick inte slagsmålet längre och då känner jag att mitt samtal fick en funktion. Jag upplevde stundtals situationen som hotfull, men jag tycker ändå att man måste visa civilkurage, säger kvinnan.

Enligt polisens presstalesman Thomas Fuxborg omhändertogs två personer när polisen anlände till parken. Han berättar också att patrullerna på plats upplevde en hätsk stämning mot polisen från ungdomarnas sida.

Ingen person misstänkt för brott

Ingen person har dock blivit delgiven någon misstanke om brott. Under måndagen var polisen återigen på plats vid Burgårdens gymnasium för att diskutera händelsen med personalen.

Enligt polisen har det även tidigare varit oroligt vid området bakom Burgårdens gymnasium och torsdagens konflikt var inte den första, även om omfattningen på oroligheterna då var större än tidigare.

– Vad jag vet har det varit lugnt nu under helgen och vi har inga mer planerade insatser på grund av det här. Jag var själv på plats vid skolan i dag tillsammans med Leif Wetterskog som har hand om ordningsstörningar i City och som ledde insatsen i fredags. Vi pratade igenom allt med personal på skolan. Det som har hänt har väl egentligen inget med skolan att göra mer än att några av de inblandade ungdomarna är elever på Burgården, säger Thomas Fuxborg.

Skolan: "Engagerat oss för att hjälpa ungdomarna"

Jenny Larsson är verksamhetschef på Burgårdens gymnasium. I fredags berättade hon för GP att skollednings uppfattning är att bråket i sig inte har något med skolan att göra, men att personalen ändå engagerat sig i konflikten för att oroligheterna ska få ett slut.

– Det var både utomstående och elever från vår skola som var inblandande, och vi har nu engagerat oss för att hjälpa ungdomarna att lösa det här, berättade hon.

Jenny Larsson berättade samtidigt att skolan är tacksamma för polisens engagemang.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.