Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/13

Oh en sån hanami - våren är äntligen här

Botaniska trädgårdens hyllning till våren med japansk hanami har blivit en storsuccé. Tusentals kom till parken för att se på körbärsblommor och karpar.

Texten fortsätter under tv-klippet.

 

 

 

Studentsångare i Trädgårdsföreningen och chalmeristernas Cortège i all ära, men under årets Valborgsfirande stod det klart att göteborgarna tryckt ny tradition till sina hjärtan  i att hälsa våren välkommen – och det är att fira japansk hanami i Botaniska trädgården.

"Mer hanami åt folket"

Tusen och åter tusen människor vällde in under de kulörta rispapperslamporna i entrén för att vara med och se när man släppte ut de regnsbågsskimrande koi-karparna i Spegeldammen, testa på japansk te-cermoni, eller ha picknick i det gröna under blommande körsbärsträd.
–  Mer hanami åt folket! Detta är helt fantastiskt, säger Jamak Rezaie, från Göteborg, som firade riktig hanami med sina föräldrar i Tokyo för tre år sedan.
–  Jag var nyfiken på hur det är i Botaniska, och det är verkligen fint. Och det är väldigt roligt att det har blivit en högtid till att fira bland de traditionella, säger hon.

Populär japansk kultur

Det är fjärde året i rad Botaniska trädgården anordnar hanamifirande, och besökstalen har legat på 6 000 till 11 000. 
– Hur många som kom i år vet vi inte ännu, men jag har aldrig sett så många människor på Botaniska som i år, säger Agneta Green, kommunikationsansvarig.

Hanamifirandet är Botaniska trädgårdens årliga största event, då allmänheten har möjlighet att få förevisningar av Japandalen av trädgårdsmästaren Bengt Gran, se på japansk kampsport ute i det fria, vika origami och se på bonsaiutställning.
–  Japansk kultur har blivit väldigt populär i Sverige, och det ser man inte minst på det ökade intresset hos unga för manga och kampsporter, säger Agneta Green.

Picknick i det gröna

Hanamifirandet ser ut att bli kvar för att stanna, och det kommer alltid att vara på en söndag i slutet på april när körsbärsträden fortfarande blommar.
Isabell Långfors från Göteborg gick all-in under sin hanamipremiär och klädde sig i det populära japanska Lotitamodet, med små dekorativa kattöron på hjässan.
– Det är första gången jag är här, och jag tycker att det är jättemysigt, säger hon.
Ett stenkast från örtträdgården sitter Mari Lyytikäinen, Linda Zhang och Neda Farhand och håller picknick, bland hundratals andra Valborgs- och hanamifirare.
–  I flera år har jag tänkt gå hit, men det har inte blivit av förrän nu, säger Neda Farhand.
Tidigare år har hon varit upptagen med att bygga på Cortègen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.