Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Räddningstjänstens Per-Anders Lindfeldt, som var som var med i den första styrkan på plats vid branden ska tala vid minnesceremonin den 29 oktober. På Gårda brandstation finns också en minnesutställning som personalen själva satt ihop. Bild: Björn Olsson

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Offren hedras 20 år efter Backabranden

För att hedra och minnas de 63 unga som dog i Backabranden håller Räddningstjänsten i Storgöteborg en tyst minut på samtliga sina arbetsplatser den 29 oktober klockan 12.00. På kvällen arrangeras en stor minnesceremoni.
– Vi tror att cirka 5 000 personer kommer att vandra från Gustaf Adolfs torg över Götaälvbron till Herkulesgatan, säger Rozbeh Aslanian, ordförande i anhörigföreningen.

Den 29 oktober är det 20 år sedan diskoteksbranden. Årsdagen högtidlighålls med ett fackeltåg, en minnesceremoni med tal och poesiläsning och flera andra aktiviteter.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Branden och dess följder är en katastrof som satt djupa spår såväl hos anhöriga som hos allmänheten. 63 ungdomar omkom och över 200 skadades. Göteborgs stad arrangerar tillsammans med Föreningen brandoffrens anhöriga, BOA, Göteborgs stadsmuseum och Räddningstjänsten och andra parter olika aktiviteter med start i dag måndag.

I brandlokalen på Herkulesgatan öppnar på måndagen en ny utställning som gestaltar följderna av diskoteksbranden 1998. Tillsammans med den visar Ungdomssatsningarna i Göteborg upp delar av den mångfald och bredd som finns inom ungdomsverksamhet i staden idag.

– Senare i höst kommer vi att erbjuda ungdomar mellan 16 och 20 en utbildning i brandsäkerhet. Räddningstjänsten kommer att ge ungdomarna grundläggande information om brandskydd vid arrangemang, säger Anna Hildesson, ungdomskonsulent vid Ungdomssatsningen på Hisingen, som startades efter diskoteksbranden för att ge unga en meningsfull fritid.

Räddningstjänstens Per-Anders Lindfeldt, kommer att föreläsa om hur brandkatastrofen påverkade Göteborg.. Bild: Björn Olsson

LÄS MER: Bobby: Jag vände det till något positivt

Inför minnesdagen arrangeras ett lunchseminarium på fredagen om hur brandkatastrofen påverkade Göteborg. Här medverkar Lars Lilled, ansvarig för det stödcentrum som inrättades efter branden, Rozbeh Aslanian, ordförande i BOA, Per-Anders Lindfeldt, Räddningstjänsten Storgöteborg och Britt Tallhage som arbetade på ett stödcentrum.

LÄS MER: "Jag blev vidrig efter branden"

Bandet återuppstår

För att hedra och minnas de 63 unga som omkom håller Räddningstjänsten i Storgöteborg en tyst minut på samtliga sina arbetsplatser den 29 oktober klockan 12.00.

– Intresset för fackeltåget och minnesceremonin är stort. Vi tror att cirka 5 000 personer kommer att vandra från Gustaf Adolfs torg över Götaälvbron till Herkulesgatan, säger Rozbeh Aslanian, ordförande i anhörigföreningen.

Samling för fackeltåget är klockan 18 den 29 oktober. En brandbil, en polisbil och en ambulans kommer att köra längst fram i täten på tåget från Ringön och fram till brandlokalen.

Under minnesceremonin utanför brandlokalen blir det tal, musik och poesiläsning. Hip hop-bandet Mountain Lake Crew, med Poe Aslan och Danijel ”Chuey” Gubic, som spelade på diskot för 20 år sedan återuppstår den här kvällen. Även andra överlevande och anhöriga deltar på scenen.

Bland talarna märks Thomas Bodström, advokat och tidigare justitieminister och Per-Anders Lindfeldt, Räddningstjänsten, som var med i den första styrkan på plats vid branden.

Brandlokalen kommer också vara öppen den här kvällen.

LÄS MER: Backabranden - 20 år sedan tragedin

Vad hände med minnesmuren?

Göteborgs stadsmuseum arrangerar en föreläsning 30 oktober med anledning av 20-årsminnet. Hantering av känsligt material är en föreläsning om Stadsmuseets uppdrag att ta hand om den stora minnesmur som växt fram vid brandlokalen. Senare tillkom också uppgiften att hjälpa till vid inredningen av ett minnescenter för de anhöriga. Hur gick arbetet med dessa uppdrag till och vad har hänt med det insamlade materialet?

Samtliga aktiviteter den här veckan finns i Göteborgs stads kalendarium på goteborg.se Alla planerade aktiviteter inför och under den 29 oktober är kostnadsfria och öppna för allmänheten.

GP SÄNDER DIREKT FRÅN MINNESCEREMONIN

Den 29 oktober 2018 är det 20 år sedan Backabranden där 63 ungdomar miste livet. En stor minnesceremoni kommer att gå av stapeln och GP finns på plats för att sända live så att även den som inte kan närvara kan känna sig delaktig i att hedra offren.

Här är hålltider att ha koll på inför måndagen:

18.45: Den första sändningen inleds på Gustaf Adolfs torg som är avstamp för det stora fackeltåg som kommer att ta sig från centrala Göteborg ut till brandlokalen på Hisingen. Under sändningen kommer ett antal personer som var på plats under brandnatten att intervjuas och GP följer med fackeltåget till Herkulesgatan.

20.00: Den andra sändningen består av ett scenprogram som GP sänder exklusivt. Ceremonin arrangeras av Göteborgs stad och föreningen BOA (Brand Offrens Anhöriga).

Det kommer bland annat bjudas på tal från räddningstjänsten och Thomas Bodström, målsägandebiträde för brandoffren och senare justitieminister. Bandet som spelade under brandnatten kommer också att återförenas och spela tillsammans för första gången sedan tragedin.

Klockan 23.42 kommer en tyst minut hållas för att hedra offren. Klockslaget är valt då det var just den tiden som det första larmsamtalet kom in till SOS.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.