Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Häktet i Göteborg. Bild: Jonas Lindstedt

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Offer för mordförsök hamnade med förövare i häktet – JO kritisk

Offret för ett mordförsök i Göteborg hamnade på samma avdelning som sin förövare på häktet. Nu riktar JO kritik till Kriminalvården för placeringen.

Det var i juni 2016 som brottsoffret, som är en man i 40-års åldern, hade placerats på häktet i Göteborg. Han hade till sin kontaktperson och till klienthandläggaren uppgett att det på häktet fanns en person som tidigare dömts för mordförsök på honom och att han därför inte kunde hamna på samma avdelning som den dömde.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Klienthandläggaren hade då lovat mannen att det inte skulle ske och några veckor senare flyttades han till gemensamhetsavdelningen. Efter att ha sovit en natt på den nya avdelningen gick mannen till matsalen för att äta lunch med de övriga intagna.

Mannen får då plötsligt motta ett slag i nacken av samme person som tidigare dömts för mordförsök på honom. Efter detta flyttades offret till en ny avdelning.

JO riktar kritik

Senare i februari i år valde offret att JO-anmäla händelsen.

Kriminalvården försvarar sig med att häktet inte kunde se att den dömde var intagen i häktet eftersom brottsoffret var osäker på dennes namn och hade även uppgett fel namn på denne.

Av Kriminalvårdens yttrande framgår visserligen att myndighetens säkerhetsorganisation kan tillfrågas om vidare information när intagna inte kan eller vill uppge namnet på personer som utgör ett hot.

Häktet hade i detta fall skickat en förfrågan till säkerhetsorganisationen men det framgår dock inte vad denna förfrågan avsåg eller vilka efterforskningar som gjordes.

JO köper dock inte förklaringen och har nu valt att rikta kritik mot Kriminalvården för placeringen.

"Enligt min mening har Kriminalvården inte kunnat lämna en godtagbar förklaring till varför den aktuella personens identitet inte gick att fastställa. Kriminalvården kan inte undgå kritik för att NN placerades på den aktuella avdelningen trots att det borde ha gått att förutse att denna placering var riskfylld", skriver JO.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.