Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Butiksägaren Lotta Alfredsson, till höger, och dottern Felicia har attackerats.

Offer för djurrätts-terrorn

”Päls=mord. Nästa brev dödar.” Det bruna kuvertet luktade starkt av bensin och Lotta Alfredsson, ägare till Fiorucci, visste direkt vad det handlade om. I dag ställs 21-åringen som tros ligga bakom hoten inför rätta.

Uppmärksammade demonstrationer utanför Göteborgs pälsbutiker, krossade skyltfönster, och sedan en uppmaning till butiksinnehavarna att skriva under Djurrättsalliansens ”pälsfri policy”.

Det är vad som synts utåt av djurrättsaktivisternas kamp för att få butiksägare i centrala Göteborg att sluta sälja päls.

Men för Fioruccis ägare Lotta Alfredsson slutade trakasserierna inte utanför butikens entré. Under nästan ett års tid har hon fått brev med hot riktade mot sig och sin familj. Brev som förutom hotfulla meddelanden har innehållit bensin, tändstickor och rakblad.

– Man undrade hela tiden vad de skulle hitta på härnäst, säger hon.

I det första brevet, som kom några dagar innan julafton förra året, står det ”Är ditt hem brandsäkert? Vi var utanför och kollade lite (fina fönster ni har) och ger er ett val innan vi tar till lite ”hemskare” metoder. Sluta sälja päls!”.

– Det som känns mest obehagligt är att de har varit här utanför och rekat, säger Lottas man José Carnero Conde.

Den som har skrivit brevet måste känna till att familjens villa har flera stora glasfönster som vetter mot vägen. Julafton det året firade familjen med polisbilar patrullerande utanför huset med täta mellanrum.

Det andra brevet kom i slutet av mars i år och innehöll bara ett kort meddelanden. ”Päls=mord. Nästa brev dödar.” Kuvertet var vadderat och luktade starkt av bensin.

Det tredje brevet kom i början av maj och var direkt adresserat till Lottas 17-åriga dotter Felicia. Brevskrivaren förklarar att Felicias föräldrar har blod på sina händer och att kampanjen mot Fiorucci inte slutar förrän Felicia har fått sin mamma att sluta sälja päls.

Brevet avslutas med orden ”Tror du inte att vi är erfarna med att använda knogjärn tar du fel. Charlotte borde göra det rätta om hon vill sin dotter väl.” Om Felicia inte samarbetar hotar brevskrivaren med en ”väldigt obehaglig sommar”.

Brevet gör fortfarande Lotta upprörd.

– Att de hotar med knogjärn! Och att förstöra sommaren för någon som inte ens är myndig, hon är ju ett barn!.

Lotta visste att andra pälshandlare fått stenar inkastade genom rutorna på nätterna och tankarna började fara.

– Då ville jag knappt att du skulle sova själv på nätterna, säger Lotta och tittar på sin dotter.

– Man tänkte ”Nej, kom du och lägg dig mellan mamma och pappa i stället.”

Felicia minns dagen då brevet kom. Hon var hemma tillsammans med sin pappa, som gick ut och hämtade posten.

– Det var obehagligt. Man vet ju inte vad de ska göra nästa gång. Jag kände mig inte trygg när jag gick hem ensam på kvällarna, säger Felicia.

Breven till familjen föregicks av flera års demonstrationer utanför butiken, i vissa perioder så gott som dagligen. Rutorna krossades så ofta att Lotta till slut tröttnade på att laga dem.

– Under en period bytte jag inte glaset på fem månader, Det var ingen idé, säger hon.

När pälsen var slutsåld i vintras skrev Lotta på djurrättsalliansens kontrakt för att få lugn och ro, men hon säger att hon egentligen aldrig har haft en tanke på att vika sig för deras krav. När vintersäsongen började beställde hon in päls igen.

– Jag säljer fuskpäls också, men kunderna vill ha äkta. Så länge vi följer lagen hoppas jag att vi är skyddade, säger hon.

I dag börjar rättegången mot de djurrättsaktivister som misstänks ligga bakom hoten och trakasserierna.

För Lotta känns det som något slags avslut.

– Nu är det värsta över. Det är vad jag hoppas i alla fall, men man kan ju aldrig vara säker, säger hon.

Bild: Bild: Jessica Bentsen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.