… och felen blir bara fler

ANNONS
|

–Det är forcerat på många sätt i dag, det ska byggas snabbt och det ska byggas stort, säger Magnus Janson, förbundsdirektör för Svenska Byggingenjörers Riksförbund, SBR.

Han beskriver en utveckling i två parallella linjer; dels blir byggena allt mer tekniskt komplicerade med mer risk för fel, dels ska samma komplicerade byggen helst genomföras så snabbt - och naturligtvis billigt - som möjligt.

Det är en ekvation han inte får ihop.

–Vi kan se att samma typ av problem uppkommer från bygge till bygge, då är det systemfel. De moderna byggena i dag är väldigt teknikintensiva, inte minst på elsidan. Husen blir mer och mer, om man uttrycker sig så, intelligenta.

ANNONS

Samma bild ger flera entreprenadbesiktningsmän som GP varit i kontakt med. Flera nämner också att de ser en tendens till att det gamla hantverkskunnandet där varje yrkesman mer eller mindre följde bygget från början till slut, fått ge vika för kortare inhopp där det egna hantverket styckats upp i en mängd oöverskådliga delar.

Underleverantörer som arbetar åt underleverantörer och byggarbetare som hyrs in över dagen via bemanningsföretag.

– Jag tror inte att någon medvetet försökt hoppa över saker och ting, men i stressens hetta då kan det bli fel. Det kan vara att målaren har trott att han målat två gånger, och så har han bara målat en gång, blir det stressigt så respekterar inte hantverkarna varandras jobb alla tänker bara på sig, säger Mikael von Oldenskiöld, certifierad entreprenadbesiktningsman i Göteborg.

Han är noga med att bara uttala sig generellt, han har ingen direkt inblick i bygget på Friggagatan, men han kan jämföra med sin egen tid som arbetsledare och platschef sedan 80-talet.

–Det fanns ju stress och visst slarvades det en del på sina ställen då, men kanske inte riktigt på samma sätt. Jag upplever att vi fick mer tid på oss. Färgen hinner knappt torka i dag förrän snickaren kommer för att sätta dit listerna.

ANNONS

Men Roger Sundbom, affärsområdeschef på HSB i Göteborg, som förvaltar de läckande husen på Monsungatan, bland andra, menar inte att ansvaret ligger hos dem.

–Varför felen uppstår är ju en av de frågor vi ställer oss också gentemot våra entreprenörer. HSB står för utvecklingen av projekten, sedan köper vi själva byggnationen av entreprenörer som ska ta ett totalansvar.

Samtidigt är det väl ni som sätter en projekttid och ram för kostnaden?

–Ja, både projekttider och kostnader arbetar vi hårt med. Det blir en kostnad att hålla på för länge med en process, men vi pressar inte entreprenörerna utan försöker hitta den tid de behöver. Både vi och de boende blir lidande av det här, säger Roger Sundbom.

ANNONS