Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I höst öppnar den nya butiken. Bild: Fotograferna Holmberg
I höst öppnar den nya butiken. Bild: Fotograferna Holmberg

Nytt Systembolag för öl öppnar i Nordstan

Det första Systembolaget helt inriktat på öl kommer att öppna i Nordstan i höst.
– Vi ser ett stort ölintresse i Göteborg och därför vill vi testa en sådan här butik, säger Elina Yli-Torvi på Systembolagets pressavdelning.

LÄS MER: Mer alkoholfritt på Systemet

LÄS MER: Hemleveranser från Systembolaget blir permanent

Under förra årets tre första kvartal såldes 34 482 liter öl i Västra Götalands län. Försäljningen ökade något i jämförelse med samma period 2018. Det stora intresset för öl i Göteborg med omnejd får Nordstan att öppna den första nischade butiken någonsin.

– Vi håller kontinuerligt på och ser över hur vi kan utveckla vårt butiksnät, som ett led i det har vi tagit beslutet att öppna den här butiken, säger Elina Yli-Torvi på Systembolagets pressavdelning.

Fler kan följa

Den nya butiken ska ses som något av en testballong från Systembolagets sida. Hur det går kommer övervakas och utvärderas och experimentet väl ut är det möjligt att Systembolaget går vidare med fler nischade butiker.

LÄS MER: Systembolaget vill ha billigare ölpris

I dagsläget finns det 445 Systembolagsbutiker runt om i Sverige. men inga andra med fokus på bara en varukategori. Däremot finns det tre vinkällarbutiker placerade i Göteborg, Malmö och Stockholm.

Den nya butiken kommer öppna i höst, någonstans i närheten av det befintliga Systembolaget i Nordstan. Enligt Elina Yli-Torvi är det oklart exakt när butiken invigs, utan det beror på när Systembolaget får tillträde till lokalen. Sedan måste butiken inredas, sortiment inhandlas och personal rekryteras.

Däremot finns det i dagsläget inga planer på andra nischade butiker, som till exempel en renodlad starksprit- eller vinbutik.

– Just nu är det detta som ligger i plan, i och med den butik som nu öppnar. Men utifrån hur det här faller ut så får vi titta på hur det ser framöver.

"Kul för alla göteborgare"

Ulrika Carlsson, vd för Nordstans samfällighet, är glad för att Systembolaget väljer att etablera ytterligare en butik i köpcentret.

– Det är kul för alla göteborgare. Klart att vi är jätteglada att Systembolaget väljer att göra den här satsningen.

Den nya butiken kommer bli något mindre än det Systembolag som redan finns i Nordstan. Men vilken lokal det handlar om vill varken Systembolaget eller Nordstans Ulrika Carlsson berätta.

– Nej, jag tror vi avvaktar med det med tanke på att det finns en annan hyresgäst där idag. Men det blir i närheten av den befintliga butiken.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.