Nytt snöväder över Västsverige

Ett nytt snöfall har dragit in över Göteborg och Västsverige. Här följer du det senaste om torsdagens oväder – som bland annat lett till stora trafikstörningar i Göteborg.

ANNONS
|

Måndagens och tisdagens snöoväder drog vidare österut mot Stockholmsområdet. Men redan på torsdagen snöade det i Västsverige igen.

– På sin höjd ser det ut som att det lokalt kan komma 15 till 20 centimeter snö. Just nu ligger stråket över Göteborgsområdet, men under kvällen ska det dra vidare söderut mot norra Halland, säger Max Schildt, meteorolog på SMHI, strax efter klockan 14.

Meteorologen konstaterar dock att det är svårt att säga exakt hur och när stråket kommer att röra på sig. Under natten ser det ut som om snöbyarna skulle kunna röra sig tillbaka in över Göteborgsområdet.

– Men i nuläget är prognosen lite osäker. Det finns indikationer på att det kan dra in snöbyar från havet, men det finns också indikationer på att det inte skulle kunna bli så. Men vi har kvar den gula varningen under natten, säger Max Schildt.

ANNONS
På tisdagen föll mycket snö över Göteborg.
På tisdagen föll mycket snö över Göteborg. Bild: Frida Winter

Gul varning utfärdad

Från och med torsdag klockan 12 fram till fredag morgon har SMHI gått ut med ytterligare en varning, för kraftigt snöfall.

Det är en gul varning vilket betyder att trafiken kan påverkas och framkomligheten begränsas. Det är också risk för förseningar och inställda avgångar inom kollektivtrafiken, liksom risk för elstörningar.

Varningen gäller stora delar av Västergötland, norra Halland och södra Bohuslän, och totalt kan det falla 5-10 centimeter snö, lokalt så mycket som 15-20 centimeter.

Våren på paus

Det är ovanligt kallt för årstiden, vilket betyder att snön kan ligga ett tag till. De kommande nätterna blir kalla, men under dagarna kan det bli någon enstaka plusgrad.

– Det är svårt att säga hur länge snön kommer att stanna. Det kommer att vara några enstaka plusgrader dagtid och nattetid blir det minusgrader. Solen kan också göra sitt, men jag föreställer mig att snön inte kommer att smälta undan så snabbt, säger Max Schildt, meteorolog på SMHI.

Den som längtar efter att få tillbaka vårvädret kan få vänta. De kommande tio dagarna ser det ut att bli som mest några ynka plusgrader, så våren tycks vara på paus ett tag till.

Så mycket snö blev det

Inför måndagens och tisdagens snöfall sade SMHI:s meteorolog till GP att det kunde komma upp emot 30 centimeter snö, men med stora lokala variationer.

ANNONS

SMHI:s olika mätstationer visar just att snömängderna varierat rejält. Mest snö i Västsverige – och i hela landet – föll i Falköping. Här kom 35 centimeter.

Även exempelvis Uddevalla fick mycket snö: 27 centimeter, medan Skövde fick 23 centimeter.

I Göteborg snöade det inte lika mycket, även om det har varierat rejält. Mätstationen på Heden mäter att det kommit sju centimeter snö.

LÄS MER:Fullt upp för bärgarna i Göteborg – ”ringer hela tiden”

LÄS MER:Trafikverket: Därför blev det kaos på riksväg 40

LÄS MER:Bussen fastnade på riksväg 40 – Västtrafik vägrade efterlysa försvunnet barn

LÄS MER:Så såg Göteborg ut förr i tiden under vintern

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS