Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild. Kvinnan på bilden har ingenting med skyddsstoppet eller avdelningen att göra.  Bild: Jessica Gow / TT
Arkivbild. Kvinnan på bilden har ingenting med skyddsstoppet eller avdelningen att göra. Bild: Jessica Gow / TT

Nytt skyddsstopp för gravida på Sahlgrenska

Intensivvårdsavdelningen för barn var först. Nu stoppas också gravida medarbetare från att arbeta patientnära på Sahlgrenskas akutkirurgiska avdelning.
– Det är en akutvårdsavdelning där det vid flera tillfällen upptäckts i efterhand att man har vårdat covid-19-patienter. Personer som varit exponerade har arbetat tätt tillsammans med gravida, säger Christine Marttilla, sektionsordförande på Kommunal SU Östra sjukhuset.

GP skrev under onsdagskvällen att Arbetsmiljöverket tagit över ett rådande skyddsombudsstopp på Östra sjukhuset, närmare bestämt intensivvårdsavdelningen för barn.

Skyddsstoppet var det andra inom loppet av två veckor. Beslut som togs efter att avdelningens skyddsombud blivit uppmärksammade på en nyligen publicerad rapport av Socialstyrelsen som kommit fram till att gravida som drabbas av en covid-19-infektion i vecka 20 eller senare löper en betydligt högre risk att föda prematurt.

Arbetsmiljöverket väntas i slutet av veckan återkomma med ett skriftligt besked kring hur de gravida kvinnorna, som Socialstyrelsen numera rekommenderar inräknas till riskgrupperna, på Sahlgrenska ska kunna fortsätta i sitt arbete.

Nu har dock ytterligare en avdelning på Sahlgrenska hamnat i en liknande sits. Från och med torsdag eftermiddag har fackförbundet Kommunal utfärdat ett skyddsstopp, också för gravida medarbetare i vecka 20 på ytterligare en avdelning. Detta rapporterar P4 Göteborg.

Enligt skyddsombudet har Sahlgrenska ”vid flera tillfällen misslyckats med att undanröja riskerna för gravida”.

Christine Marttilla, sektionsordförande på Kommunal SU Östra sjukhuset, bekräftar det för GP.

– Det är en akutvårdsavdelning där det vid flera tillfällen upptäckts i efterhand att man har vårdat covid-19-patienter. Personer som varit exponerade har arbetat tätt tillsammans med gravida, säger hon.

”Går rädda till jobbet”

Bakgrunden till själva stoppet ter sig lik den på barnintensiven.

Skyddsombudet har kommit med ett krav på att de gravida medarbetarna ska omplaceras. Arbetsgivaren har inte tillgodosett det, enligt facket.

– Det är på grund av samma anledning. Att de inte kunnat garantera att hela vårdkedjan är fri från smitta, säger Christine Marttilla och fortsätter:

– Det är anmärkningsvärt i och med att man har ett liknande fall som det står om i tidningen idag. Man vet att det har hänt. Man vet att Arbetsmiljöverket är inkopplade. Ändå väljer man att inte lyssna till ombudet.

Socialstyrelsens delrapport lyfte fram medicinska risker. Christine Marttilla talar om andra.

– Det finns andra risker också. Gravida går runt och oroar sig för att bli smittade, för att föda tidigt. Det blir en psykosociala stress för de här personerna som går rädda till jobbet. Det blir ingen bra arbetsmiljö.

Sahlgrenska svarar skriftligt

Vad vill Kommunal se från arbetsgivarens sida?

– Det man vill se från vår sida är att Sahlgrenska tar ett helhetsgrepp kring de riskerna som är överhängande för gravida. Det finns studier som tydligt visar att man riskerar att föda tidigt, och det måste tas på allvar. Överallt. Det fungerar inte i längden att man ska behöva stoppa arbetet på avdelning efter avdelning. Här måste de agera för hela sjukhusets beräkning.

SU svarar på kritiken via mejl:

”Med anledning av skyddstopp på avdelning 348 B:

Arbetsgivaren har tagit emot skyddsstoppet och det hanteras just nu enligt gällande regelverk och rutiner.

Verksamheten använder skyddsutrustning enligt regionala riktlinjer, samt följer regionala riktlinjer för gravida medarbetare och screening av patienter för covid-19. Arbetsgivarens bedömning är att detta innebär att verksamheten erbjuder en god och säker arbetsmiljö. Vid frågor gällande riktlinjer och rutiner hänvisar vi till VGR.

Sahlgrenska Universitetssjukhuset värnar en trygg och säker arbetsmiljö för alla medarbetare. Som arbetsgivare har sjukhuset förståelse för den oro som gravida medarbetare känner när det gäller risker kopplat att smittas av covid-19.”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.