Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nytt sjukhus byggs i Frihamnen

Ett nytt specialistsjukhus ska byggas i Frihamnen. Planen är att sjukhuset ska stå klart jubileumsåret 2021.

Den grönblå majoriteten i Västra Götalandsregionen vill bygga ett nytt specialistsjukhus i den helt nya stadsdel som ska byggas i Frihamnen, uppger SVT:s Västnytt.

Storsatsningen på Frihamnen innebär att tusentals lägenheter och arbetsplatser ska byggas i området fram till Göteborgs 400-årsjubileum 2021. Nu vill regionen lägga till ett nytt specialistsjukhus.

Under tisdagen kom de styrande politikerna överens om att det nya sjukhuset ska ha specialistsjukvård och ett dagkirurgiskt centrum. Men det är fortfarande inte klart vad byggnaderna kommer att kosta.

Enligt Jonas Andersson (FP), ordförande i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen, kan det bli två helt nya byggnader till en kostnad av några miljarder kronor.

Det nya sjukhuset är del av en större plan för vården i Göteborg. Inom tio år kommer Frölunda Specialistsjukhus och Lundby sjukhus att behöva överges på grund av byggnadernas ålder, vilket ställer krav på modernisering.

Utöver sjukhuset i Frihamnen planeras därför ytterligare ett specialistsjukhus som enligt ett förslag kommer att förläggas till Frölunda torg.

- Vi vill att ett av de två nya sjukhusen styrs i alternativ regi. Det blir som idag där vi styr Frölunda och Capio har hand om Lundby, säger Jonas Andersson till Västnytt.

Regionstyrelsen ska behandlade förslaget den 17 mars.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.