Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nytt regeringsbeslut innebär att nästan hundra fler militärövningar per år tillåts i Göteborgs södra skärgård. Bild: Mia Höglund
Nytt regeringsbeslut innebär att nästan hundra fler militärövningar per år tillåts i Göteborgs södra skärgård. Bild: Mia Höglund

Nytt regeringsbeslut tillåter nästan hundra fler militärövningar per år i Göteborgs skärgård

Kampen om Göteborgs skärgård fortsätter. Nyligen gav regeringen tillstånd till en ökning av antal militärövningar, skjutdagar och ammunitionsmängd i södra skärgården – ett beslut som upprör de rödgrönrosa i Göteborg.
– Det är orimligt att regeringen godkänner militärövningar i skärgården, säger Grith Fjeldmose (V).

Försvarsmaktens ansökan om tillstånd till utökade militärövningar i Göteborgs södra skärgård beviljades redan 2010. Sedan dess har det pågått en utdragen kamp mellan militär, kommun och öbor. Något som GP tidigare har rapporterat om. Processen tar nu en ny vändning när regeringen nyligen beslutade om att ge militären tillstånd till fler militärövningar trots överklagan från Göteborgs stad och boende på öarna.

– Det är mycket anmärkningsvärt att regeringen nästan helt går på Försvarsmaktens linje och bortser från synpunkter som Göteborgs kommun och andra parter har fört fram, säger kommunalrådet Grith Fjeldmose (V).

Kommunalrådet Grith Fjeldmose (V) är kritisk till regeringens beslut.
Kommunalrådet Grith Fjeldmose (V) är kritisk till regeringens beslut.

Stor klimatpåverkan

Kritiken från de rödgrönrosa handlar om hänsyn till såväl friluftsliv och livskvalité som djurliv och naturmiljö.

– Beslutet riskerar att få stor negativ påverkan på livsmiljön, naturmiljön och havsmiljön i Göteborgs södra skärgård, säger Grith Fjeldmose (V).

Stina Svensson, gruppledare för Fi i Göteborg, fyller i:

– Konsekvenserna för hav och natur riskerar att bli stora med stora utsläpp av bly och koppar. Till det kommer höga bullernivåer. Alla göteborgare ska ha tillgång till skärgården och av klimatskäl behöver möjligheterna att kunna turista lokalt öka.

Axel Josefson, Moderaternas kommunalråd i Göteborg, är positiv till regeringens beslut men ser också att många hänsyn måste tas.

– Vi måste jobba tillsammans i kommunen och med Försvarsmakten för att minimera skadorna. Men det ställs också mot möjligheterna att bygga upp en bra försvarsförmåga i Göteborgs hamn som är en oerhört viktig del av det svenska försvaret. Jag tycker att det är bra att regeringen körde över det tidigare rödgröna styret i Göteborg i den här frågan, säger Axel Josefson.

Han fortsätter:

– Dessutom har regeringen fattat sitt beslut. Att fortsätta kritisera nu är bara meningslöst. Klubban har slagits och processen är avslutad.

Enligt Moderaternas kommunalråd Axel Josefson var det bra av regeringen att köra över den tidigare rödgröna majoriteten. Bild: Sanna Tedeborg
Enligt Moderaternas kommunalråd Axel Josefson var det bra av regeringen att köra över den tidigare rödgröna majoriteten. Bild: Sanna Tedeborg

LÄS MER: Marinchefen: Västkusten behöver förstärkningar

”Nu ska det skjutas fram till midsommar”

Ansökan som nu har beviljats innebär att Försvarsmakten får hålla skjutövningar i skärgården under 115 dagar och 70 nätter varje år. Det kan jämföras med dagens 20 dagar per år. Utöver det tillåts också internationella militärövningar i området.

Klas Ålander, Brännöbo och engagerad i nätverket Skärgårdsuppropet som motsätter sig utökade militärövningar i södra skärgården, har beskrivit situationen som att bo i en krigszon när det skjuts som värst.

– Vi är många som är upprörda på ön. Det kommer bara bli ännu mer krigszonslikt i skärgården nu, det är jag övertygad om, säger Klas Ålander.

Enligt Ålander är många öbor besvikna på regeringens beslut och ett svar med kritik har börjat formulerats inom Skärgårdsuppropet.

– Det har inte kommunicerats på rätt sätt tycker vi. Problemet är att man helt avfärdar alla våra och Göteborg stads väldigt allvarliga anmärkningar. Det måste ju finnas en vettig balans mellan Försvaret och civilbefolkningen men det här beslutet stärker inte direkt förtroendet för varken politiker eller Försvarsmakten. Dessutom förkortar man sommaruppehållet. Nu ska det skjutas fram till midsommar! Det upprör folk här – och med all rätt, säger Klas Ålander.

LÄS MER: Striden mellan skärgårdsbor och militär har pågått – i snart tio år

Politisk oenighet

De rödgrönrosa kommer på nästa sammanträde den 3 mars att lägga fram ett förslag till kommunstyrelsen för att söka majoritet till en ny kritisk skrivelse mot regeringen.

– Vi vill framföra önskemål till regeringen om att överväga detta en gång till. Upplevelsen är att regeringen inte över huvud taget har tagit in våra åsikter utan gått helt på Försvarsmaktens linje, säger Grith Fjeldmose.

Regeringen känner till kritiken men säger till GP att beslutet ligger fast.

– Vid miljöprövningen av Försvarsmaktens övnings- och skjutfält ställs ofta viktiga samhällsintressen mot varandra. Göteborgs skärgårdsskjutfält är Försvarsmaktens enda kvarvarande skärgårdsskjutfält på västkusten. Jag känner till att det lyfts andra åsikter om beslutet men regeringen anser sammantaget att det innebär en rimlig avvägning utifrån förutsättningarna, säger statssekreterare Anders Mankler (MP).

Tidigare har en majoritet av partierna i kommunstyrelsen ställt sig bakom överklagan mot utökade militärövningar i skärgården. Grith Fjeldmose tror att medhållet kommer att fortsätta:

– Jag tror ju att vårt förslag kommer gå igenom och att stadsledningskontoret kan gå vidare med en kritisk skrivelse till regeringen.

Axel Josefson tror däremot inte att det finns en politisk majoritet för att gå vidare med processen.

– Det är väl egentligen bara V, MP och Fi som är kritiska, säger han.

LÄS MER: Hultqvist: ”Största satsningen sedan 50-talet”

Inte på min bakgård

Enligt Grith Fjeldmose ställer man sig bakom en expansion av Försvarsmakten men inte just här och i den här omfattningen. Hon har däremot inga förslag på var expansionen ska ske istället.

– Nej jag har inga andra förslag men det tycker jag inte att jag behöver ha heller. Trots att det kan låta lite ”not in my backyard”.

LÄS MER: Så vill försvarsmakten rusta upp försvaret av Göteborg

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.