Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nytt parti går till val på att ena Göteborg

Henrik Munck som tidigare representerat Miljöpartiet och Demokraterna siktar mot valet med ett tredje parti, nystartade Göteborgspartiet, som presenterades under fredagen.
– En stor andel av göteborgarna tycker att utvecklingen går åt fel håll. Det behövs ett nytt parti för att ändra på det, säger han.

På Palazzos takterrass på Ringön, med Läppstiftet och Hisingsbron som fond ställer de upp sig på rad: femton personer som gått samman för att de vill ta staden i en ny riktning. Ett par av dem har tidigare representerat Demokraterna. Andra är helt nya som politiker.

– Förtroendet för politiken är lågt generellt och lägre i Göteborg än på andra håll. Vi vill använda de verktyg vi har bättre, ena vår stad och jobba närmare göteborgarna, säger Henrik Munck som är initiativtagare. Då partiet ännu inte valt styrelse har det ingen partiledare.

Ett konkret förslag är att alla högre chefer i kommunen ska ut och jobba på golvet en vecka varje år – på samma sätt som till exempel Ikea arbetar. Ett annat är att banta ned den överadministration kommunen lider av kraftigt.

– Det finns alldeles för många styrande dokument och ibland står de i konflikt med varandra. Det är ett systemfel, säger Henrik Munck.

Segregationen viktigaste frågan

Segregationen är partiets övergripande fråga och den vill man komma tillrätta med genom att jobba med ökad trygghet och inkludering, men också genom satsningar på idrott och ändrad trafik- och stadsplanering.

– En viktig punkt som handlar just om att ena staden är att Västlänken måste hanteras på ett bättre sätt. Där föreslår vi en granskningskommission för att genomlysa projektet. Det behövs nu när till och med Trafikverket säger att de inte riktigt vet hur de ligger till.

Ulf Boström, som för fyra år sedan var med och startade Demokraterna, säger att det är ungefär som med de där figurerna på Liseberg som dyker upp i ett annat hål när man slår ned dem.

– Men det här sista gången jag dyker upp.

Hur kommer det sig att du är med och startar ett nytt parti igen?

– Jag känner ett ansvar för att göra det jag vet är rätt.

Ett brett parti

Han säger att målsättningen är att hitta lösningar på de problem som människor ser i sin vardag och att man inte söker konflikt, som andra partier – utan enighet.

Varför kommer Göteborgspartiet lyckas bättre än Demokraterna?

– Göteborgspartiet är ett nystartat och litet parti – men det är ett brett parti med människor med olika bakgrund och från alla delar av vårt samhälle. Tillsammans kan vi göra ett bra försök att förändra, säger Ulf Boström.

En av de nya politikerna som lockades in i partiet av Ulf Boström är Senada Ljutic. Hon jobbar som kvalitetschef och berättar att hon brinner för att se potentialen i alla människor.

– Jag hoppas att vi ska kunna ena så många det bara går. Jag hatar ordet integration, jag vill ha inkludering, så att alla ser att det finns möjlighet att gå ihop och påverka på ett positivt sätt, säger hon.

Henrik Munck har en bakgrund i Miljöpartiet, men hoppade inför förra valet av för att ansluta sig till då nystartade Demokraterna. Sedan valet 2018 är han kommunalråd men sitter nu som politisk vilde sedan han uteslöts ur Demokraterna efter en infekterad strid under hösten.

Diskussionerna om att starta ett nytt parti har pågått sedan i början av året, berättar han.

De flesta nya partier som tar sig fram har en stark profilfråga – att ”ena Göteborg” låter som något alla kan skriva under på?

– Det är en sak att skriva under på det, en annan sak att göra det.

LÄS OCKSÅ: Nu startar vi Göteborgspartiet för att bryta segregationen

LÄS OCKSÅ: Splittrat i Demokraterna om uteslutning av Munck

LÄS OCKSÅ: Konflikten hotar slita sönder Demokraterna

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.