Nytt läkemedel ger hopp för sömnlösa

ANNONS
|

För alla som inte har fått en blund i ögonen i natt heller kan hjälp vara på gång. Det handlar om en helt ny generation läkemedel som verkar genom att sänka vakenheten. Andra sömnmedel gör vad namnet säger, de ökar sömnigheten. Också svenska patienter har ingått i de omfattande kliniska prövningarna som nyss avslutats.

–Hittills ser det väldigt bra ut, säger Jan Hedner, professor i sömnmedicin vid Sahlgrenska Akademin. Patienter som lidit av svårbehandlad insomni under 20-30 år har blivit hjälpta till bra sömn.

Det läkemedlet gör är att blockera hjärnans vakenhetssystem, orexin-systemet. Systemet kan liknas vid en strömbrytare som reglerar vakenhet och sömn. Går systemet på högvarv virvlar dagens tankar fram och tillbaka hur trött man än är och sömnen blir lidande. Många känner igen sig i att spinna på högvarv, vara igång och ha svårt att koppla av. På sömnkliniker runtom i landet är detta en vanlig patient, ofta högpresterande människor med många järn i elden.

ANNONS

–Få av de här patienterna blir hjälpta av vanliga sömnmedel, säger Jan Hedner. Den sömnighet man får av vanliga sömnmedel försvinner i bruset av all vakenhet och sömnen blir usel och otillräcklig.

Minnet kan påverkas

Vanliga sömnmedel är effektiva men ger en sömn som inte är naturlig. De stör de olika sömnfaserna och ger bland annat otillräcklig djupsömn. Kvaliteten på sömnen blir lidande vilket syns om man studerar hjärnans aktivitet med EEG. Vad den här farmakologiska sömnen gör i långa loppet är dåligt studerat, men man kan inte utesluta att minnet påverkas.

En fördel med den nya typen av sömnmedel, orexinantagonister, är att de inte tycks påverka sömnens olika stadier. Vart och ett av dem är viktiga för minne och inlärning. Och inte minst för att sortera intryck, kasta och spara. Både kvaliteten och längden på sömnen påverkas.

Livskvaliteten drabbas

Sömnsvårigheter blir allt vanligare. Mängder med människor får aldrig den sömn de egentligen behöver. Kroniska sömnsvårigheter är särskilt vanliga bland äldre kvinnor, men i dag är både barn, tonåringar och unga vuxna drabbade.

Många kan relativt enkelt få hjälp genom att lära sig goda sovvanor. Men andra råkar in i tillstånd som blir kroniska, till exempel insomni. Det kan både betyda svårigheter att somna och/eller flera uppvaknande per natt. Resultatet är otillräcklig sömn som går ut över prestationer och livskvalitet.

ANNONS

Ett vakenhetshormon som tillverkas av en liten grupp nervceller i hjärnans hypotalamus.

Brist på orexin ger sömnrubbningen narkolepsi, ett tillstånd där individen inte kan kontrollera sömn eller vakenhet.

ANNONS