Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Nytt koncept lockar nya lärare till Gårdstensskolan

Sökes: nya lärare till Gårdstensskolan med entreprenörsanda, positiv inställning och samarbetsförmåga. Hittills har 34 ansökningar kommit in.

Till hösten får Gårdstensskolan en ny organisation. Rektorn Anna Kern har presenterat en handlingsplan för att ta skolan ur krisen. Det handlar om att ett nytt pedagogiskt koncept införs, där lärare schemaläggs hårdare, eller tydligare som rektorn kallar det, och får en rad nya uppgifter.

Som GP berättat tidigare känner sig många i personalen totalt överkörda. 11 lärare väljer därför att hoppa av skolan. Många av dem är erfarna och mycket populära bland eleverna. De lärare som väljer att fortsätta skriver under att de läst och accepterar att arbeta utifrån det nya konceptet.

- Jag tycker det är ledsamt att en del lärare inte vill vara med till hösten och att de avslutar sina tjänster eftersom de inte är intresserade av det nya konceptet. Samtidigt förstår jag dem, en del har varit här länge och kanske vill byta, säger Anna Kern.

Nu ska lärarna som slutar ersättas. Förra veckan gick ledningen ut med en annons och sökte 4-9-lärare. Skälet som anges är att skolan ska starta om med ny kraft till hösten för att eleverna ska nå så goda skolresultat som möjligt. I annonsen efterfrågas lärare som brinner för sina ämnen, har dokumenterad förmåga att skapa goda relationer och en positiv inställning.

Hittills har 34 ansökningar kommit in. Anna Kern är mycket nöjd.

- Intresset är stort. Det är lärare med olika bakgrund och kompetens. De kommer från alla stadsdelar, en del har varit gymnasielärare medan andra är nyutexaminerade. Ju fler som söker, desto större möjligheter att hitta bra personal, säger hon.

Om Anna Kern får önska hoppas hon att fler lärare med no- och mattebehörighet kommer att söka sig till skolan. En av mattelärarna sade upp sig i påskas och en har varit långtidssjukskriven. Vikarier har satts in och extra stöd erbjudits i matte under skollov. Flera nior måste nu gå i sommarskola för att försöka få ett godkänt i matte så att de kommer in på gymnasiet.

De gamla lärarna som slutar känner att skolledningen anklagar dem för att inte göra ett bra jobb med eleverna. De har också ifrågasatt varför förändringsarbetet måste drivas igenom så fort.

Anna Kern delar inte lärarnas kritik.

- Det är viktigt med en förankringsprocess, men vi behöver också uppfylla skolinspektionens krav och få en god arbetsmiljö. Syftet med det nya konceptet är ett större pedagogiskt fokus, säger hon.

GP har tidigare berättat om turbulensen på Gårdstensskolan. Skolan har under många år varit ett stort bekymmer både vad gäller studieresultat, organisation och arbetsmiljö. Det har varit mängder med rektorsbyten, skarp kritik från skolinspektionen och ett lärarkollektiv som gav bottenbetyg i medarbetarenkäten.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.