Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Viktoria Tryggvadottir Rolka (S) säger att en lösning för sommarlovskort för unga kan vara på gång. Bild: Jonas Lindstedt
Viktoria Tryggvadottir Rolka (S) säger att en lösning för sommarlovskort för unga kan vara på gång. Bild: Jonas Lindstedt

Nytt hopp om sommarlovskort för unga i Göteborg

Beslutet att dela ut sommarlovskort till unga i Göteborg stoppades av Västtrafik. Men förhandlingar pågår och en lösning kan vara på gång, uppger Viktoria Tryggvadottir Rolka, kommunalråd (S).
– Allt beror på smittspridningen, men jag bedömer att vi kan presentera något inom kort.

Under 2014, 2016 och 2017 kunde barn och unga i Göteborg resa fritt i regionen under sommaren på de sommarlovskort som det dåvarande rödgrönrosa styret klubbade igenom. När alliansen tog över efter valet 2018 försvann den möjligheten.

Oppositionen har gjort flera försök att återinföra korten – som sågs som viktiga, inte minst för unga i mer utsatta områden skulle ha en chans att ta sig till sommarjobb eller fritidsaktiviteter – och tidigare i år lyckades Socialdemokraterna få gehör för idén i en överenskommelse med alliansen i ett större paket med satsningar.

Men glädjen blev kortvarig. En dryg månad efter det att beslutet fattats meddelade Västtrafik att de inte kommer att sälja några sommarlovskort till Göteborg.

– Det enkla svaret är att vi vill inte, så länge som pandemin är aktiv, att man överhuvudtaget åker kollektivt, förklarade Västtrafiks ordförande Peter Hermansson (M).

Nya förhandlingar

Sedan dess har förhandlingar mellan Göteborgspolitikerna och Västtrafik pågått och tidigare i veckan träffade Viktoria Tryggvadottir Rolka (S) och Axel Darvik (L) Västtrafiks presidium för att försöka hitta en lösning.

– Det stora bekymret är att Folkhälsomyndighetens rekommendation ligger fast och så länge det ser ut så är det väldigt svårt att göra något. Utan att gå händelserna i förväg kan jag säga att vi har en bra lösning på gång som vi kommer att kunna presentera inom kort, säger Viktoria Tryggvadottir Rolka.

Parallellt driver den rödgrönrosa oppositionen på för att lösa frågan. I ett förslag som ska behandlas av kommunstyrelsen på onsdag föreslår de att stadsledningskontoret får i uppdrag att ”återkomma med alternativt förslag på hur resor i kollektivtrafiken kan subventioneras för ungdomar i Göteborg under 2021”.

– Vi har gett ett löfte till de unga, det ska vi inte svika, säger Karin Pleijel, kommunalråd (MP).

I förslaget trycker de på att sommarlovskorten är särskilt viktiga för barn i förorten. En enkät som gjordes 2019 visade att 69 procent av de tillfrågade unga var beroende av korten för att ta sig någonstans på sommaren – men bara 15 procent av dem uppgav att deras familj skulle ha råd att köpa ett sommarlovskort åt dem.

Västtrafik har sagt nej med tanke på smittspridningen – vad talar för att det här går att genomföra på ett säkert sätt?

– Det finns ingen som har en kristallkula och vet hur det blir i sommar, så att det här sker under förutsättningen att smittspridningen tillåter det. Men det kanske kan bli i slutet av sommaren, det är det vi vill titta på, för vi är måna om de unga, säger Karin Pleijel.

Allt beror på smittspridningen

Viktoria Tryggvadottir Rolka (S) säger att det är väldigt angeläget att frågan får en lösning, inte minst med tanke på att det kommit larmrapporter från såväl Bris som andra håll och att staden gjort en storsatsning på sommarlovsskola och sommarjobb för unga.

– Vi vet ju inte hur isolering påverkar de unga på längre sikt, men det är tydligt att många mår dåligt så jag känner mig väldigt angelägen om att lösa det här – och det är bra att vi har en bred enighet om det.

– Men i slutändan beror allt på smittspridningen. Om det inte vänder nedåt vet vi inte hur sommaren blir för någon.

LÄS MER: Alliansen och S överens om pengar till välfärd och trygghet

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.