Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jag funderade på om jag skulle vaccinera Lily eller inte, men tänkte att det är bättre att de blir lite dåliga än att de får sjukdomen, säger Jessie Andersson.

Nytt barnvaccin ska öka jämlikheten

Den allvarliga magsjukan drabbar främst spädbarn och beskrivs som både vidrig och långdragen.

Sedan april i år erbjuds kostnadsfritt vaccination mot rotavirusinfektion för spädbarn i Västra Götaland. Ann-Sofie Cavefors, barnhälsovårdsöverläkare i Västra Götalandsregionen, menar att det är en fråga om alla barns tillgång till jämlik hälsa. 
– Det är ett bra vaccin och därför ska alla ha samma möjlighet. Man ska få informationen om att det finns och du ska ha möjlighet att ge ditt barn det här.

Enligt en ny lag som kom första januari ska all medicin som skrivs ut på recept för barn vara gratis. För att ge alla samma förutsättningar att vaccinera sina barn tog man i Västra Götaland ett politiskt beslut att inkludera vaccinet i det regionala barnvaccinationsprogrammet.

Rotavirus är ett magtarmvirus som främst drabbar små barn under fem år. Viruset är den vanligaste orsaken till allvarlig diarrésjukdom och är i flera länder en vanlig dödsorsak hos små barn. I Sverige är viruset inte dödshotande, men många barn drabbas och sjukdomen beskrivs som psykiskt påfrestande. Enligt Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, kan den snabbt förvärras hos de minsta.
– I de allra flesta fall så behandlas man i hemmet, det är en liten del som blir så svårt sjuka så de behöver sjukvård men det är hos de minsta som en diarrésjukdom blir så allvarlig, säger han.

Det är främst små barn som drabbas men viruset kan även smitta till föräldrar och äldre syskon. De klarar sjukdomen mycket bättre eftersom de är mindre känsliga. De minsta barnen blir lätt uttorkade och när de börjar kräkas och får diarré kan det gå fort innan de behöver sjukhusvård.
– Det här är en ganska vidrig sjukdom och de är sjuka länge, fem till åtta dygn, säger Leif Dotevall.


Vaccinet används i ett 80-tal länder och enligt Leif Dotevall är det mycket väl beprövat sedan många år. Vaccinet anses säkert och välbeprövat, men har en minimalt ökad risk för tarminvagination, något som drabbar ungefär ett av 100000 vaccinerade barn.
– Det är en ovanlig biverkning, många får lite gaser och besvärlig mage, det är vanligt, säger Ann-Sofie Cavefors.

Tarminvagination innebär att en bit av tunntarmen matas in i tjocktarmen och det blir stopp, något hon menar även kan drabba barn som inte vaccinerats.
I Sverige behandlas ungefär 35 - 50 fall av naturlig tarminvagination per år och studier som finns visar att ytterligare en till två barn drabbas årligen till följd av rotavirusvaccinationen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.