Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nytt avhopp från SD – Mats Eriksson blir politisk vilde

Sverigedemokraterna i Göteborg får ytterligare en politisk vilde. Mats Eriksson har lämnat partiet för Alternativ för Sverige.

Turbulensen i Sverigedemokraterna i Göteborg fortsätter. Mats Eriksson – ordinarie ledamot i fullmäktige efter Staffan Levinsson, som lämnade politiken för ett par veckor sedan – avslöjar nu att han gått ur partiet och istället gått med i Alternativ för Sverige.

Han berättar att han är besviken på hur SD hanterade bland andra Mikael Jansson och Kent Ekeroth i samband med att listorna inför höstens val fastställdes.

LÄS MER: Lars Hansson (SD) blir politisk vilde

– Det är medarbetare som under lång tid visat sig dugliga och varit en stor tillgång för partiet. Ingen jobbar så hårt som Kent Ekeroth. Att bara kasta det på sophögen, det är inte klokt, säger Mats Eriksson.

LÄS MER: Levinsson (SD) lämnar kommunfullmäktige

Fel att kasta ut Lars Hansson

Ett annat tungt vägande skäl till att han lämnar partiet är uteslutningen av kommunalrådet Lars Hansson. Han säger att alla människor har sina sidor och att den kritik som framfördes mot Lars Hansson saknar proportioner.

– Visst, Lars kan vara lite bufflig och kan uttrycka sig lite drastiskt ibland. Det har jag också sagt till honom. Men kasta ut honom för det.

LÄS MER: Öppet bråk skakar Sverigedemokraterna

Mats Eriksson ser Lars Hansson som "en bra ledartyp". Han är inte lika positiv till distriktsordföranden Jörgen Fogelklou som tagit över som gruppledare efter Hansson.

– Jag kommer väl inte jättebra överens med den nya ledningen i Göteborg. Jörgen kommer aldrig bli någon bra ledare, säger Mats Eriksson.

Vad lockar med Alternativ för Sverige?

– I första hand skattepolitiken och att partiet har en tydlig antisocialistisk hållning. Den ekonomiska makten ska ligga hos medborgarna och inte hos staten. Så ser jag det.

Kan bli fyra vildar nästa möte

I och med att Mats Eriksson lämnar Sverigedemokraterna kan det mycket väl sitta fler vildar än sverigedemokrater på partiets sex stolar vid nästa fullmäktigemöte. Under det förra mötet var vildarna tre: Lars Hansson, Tord Larsson och Mats Mattsson – ersättare för den ordinarie ledamoten Jimmy Ståhl.

Staffan Levinssons stol var tom och de ordinarie ledamöterna två: Jörgen Fogelklou och Björn Tidland.

Att Mats Eriksson bytt parti kommer som en nyhet för Jörgen Fogelklou.

– Jag visste att han begärt utträde ur SD, men inte att han gått med i Alternativ för Sverige.

Vad tycker du om att han kommer att sitta i fullmäktige som politisk vilde?

– Om man inte är sverigedemokrat ska man inte sitta på ett SD-mandat. Så ser jag det. Det är tråkigt att han lämnar. Han kunde väl väntat i några månader.

Vet du varför han lämnar?

– Nej, det gör jag inte. Jag har försökt nå honom, utan att lyckas så jag har inte pratat med honom.

"Har inte synts på våra möten"

Han säger att det beror på uteslutningen av Lars Hansson och att Mikael Jansson och Kent Ekeroth ställdes utanför riksdagslistan.

– Det får stå för honom.

Han säger också att han inte kommer så bra överens med dig och att han inte tror på dig som ledare.

– Jaha. Mats har väl inte synts till sådär jättemycket på våra möten, så jag vet inte vad han grundar det på.

Hur ser du på att ni är lika många vildar som ordinarie i fullmäktigegruppen?

– Det är tråkigt att det blivit så här, men någonstans är det väl ett symptom på att vi vuxit så fort. Men nu arbetar vi stenhårt på att få duktiga kandidater till nästa val. Det sa vi säkert inför förra valet också. Nu gäller det att härda ut i några månader och hoppas att väljarna ger oss fortsatt förtroende.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.