Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Elsemarie Hallqvist, rektor vid Nytorpsskolan i Hammarkullen måste nu minska sin personal för att få budgeten i balans 2021. Bild: Nicke Johansson
Elsemarie Hallqvist, rektor vid Nytorpsskolan i Hammarkullen måste nu minska sin personal för att få budgeten i balans 2021. Bild: Nicke Johansson

Nytorpsskolan i Hammarkullen tvingas sparka personal

Förra året spräckte Nytorpsskolans rektor budgeten med fem miljoner för elevernas bästa. I år är prognosen att Elsemarie Hallqvist återigen går över budget – nu med två miljoner kronor. Samtidigt måste 16 tjänster bort.
– Vi kommer att vara en betydligt mindre skara efter sommaren, säger hon.

Förra året skakade Elsemarie Hallqvist om skolvärlden när hon – fullt medvetet – överskred Nytorpsskolans budget med fem miljoner kronor och blev rikskändis. Men som nytillträdd rektor vid den kommunala grundskolan i Hammarkullen 2018 var bedömningen att inga andra vägar fanns att gå.

– Jag brukar skoja lite och citera Sally i tv-serien med samma namn: "man kan inte bromsa sig ur en uppförsbacke" och det jag kom till var en total uppförsbacke.

LÄS MER: Svårt att få föräldrar till samtal – skolan börjar med hembesök

Fler får betyg i alla ämnen

Mot den bakgrunden valde hon att behålla och nyanställa personal – fullt medveten om att hon skulle överskrida förra årets budget med fem miljoner kronor. Året dessförinnan hade 17 lärare slutat på skolan.

– Det här var det enda sättet för att eleverna skulle få det stöd som jag tycker att de enligt skollagen har rätt till. Vi har ett uppdrag från staten, men resurser från kommunen, och ibland är uppdraget större än vad resurserna tillåter. Det här är ju ett dilemma som vi rektorer ställs inför hela tiden, säger Elsemarie Hallqvist.

LÄS MER: Elsemarie Hallqvist är rektorn som sprider hopp i Hammarkullen

Satsningen har gett resultat. Andelen nior som gick ut med godkända betyg i alla ämnen ökade från 42,6 procent våren 2018 till 53,8 procent förra våren. Det genomsnittliga meritvärdet har ökat från 178,7 till 203,9 på två år bland eleverna i årskurs 9.

– Det är en jättestor ökning, säger Elsemarie Hallqvist.

Men nu står du inför att skära ner antalet medarbetare – hur känns det?

– Det är lite som att bita i det sura äpplet. Samtidigt har vi gått från att vara en skola där inga lärare vill stanna till att de lärare som nu måste gå är jätteledsna över att inte få vara kvar. Det är ett lyft, säger hon.

16 tjänster försvinner

Totalt handlar det om 16 tjänster som ska bort bland lärare, administratörer och studiehandledare. I praktiken blir det dock max sju personer som fysiskt tvingas att söka tjänster på annat håll inom kommunen. Övriga tjänster sparar hon in på genom att inte återbesätta tjänster vid pensionsavgångar, föräldraledighet och i samband med att visstidsanställningar löper ut.

Elsemarie Hallqvist tillträdde som rektor på Nytorpsskolan 2018. Bild: Nicke Johansson
Elsemarie Hallqvist tillträdde som rektor på Nytorpsskolan 2018. Bild: Nicke Johansson

– Jag tror att vi har skapat en sådan stabil och säker situation här att vi nu kan omorganisera under trygga former. Jag vill också säga att det stöd som vi fått grundskoleförvaltningen har fungerat jättebra och har varit viktigt för mig för att våga vara modig och stå för fattade beslut, säger hon.

LÄS MER: 20 anställda är hemma – elever undervisas på distans

Budget i balans 2021

Grundskolorna i Göteborg har enkelt uttryckt tre år på sig att få en budget i balans och det är den möjligheten Elsemarie Hallqvist använt sig av. Även för i år pekar prognosen på att Nytorpsskolan går back med två miljoner kronor.

Du ska betala tillbaka sju miljoner till grundskoleförvaltningen – hur ska det gå till?

– Från 2021 går vi med plus och då går alla pengarna tillbaka till förvaltningen. Även om personalen nu krymper tror jag att vi ska kunna utveckla verksamheten här ännu mer och målet är att 80-90 procent av niorna ska gå ut med betyg i alla ämnen, säger hon.

Marie Åhman är kommunikationsansvarig vid grundskoleförvaltningen i Göteborg.

Vad händer om skolan inte lyckas betala tillbaka pengarna?

– Vi utgår ifrån att Nytorpsskolan med det stöd, det arbete de gör och de åtgärder de vidtar i år och nästa år, kommer att få en ekonomi i balans. Vad som händer om de inte klarar det är en för tidigt ställd fråga som vi inte kan svara på i nuläget, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.