Det är inte rimligt att bilägare tvingas betala 500 kronor om de missar betalningen med en dag eller två, säger kommunalrådet Johan Nyhus (S).
Det är inte rimligt att bilägare tvingas betala 500 kronor om de missar betalningen med en dag eller två, säger kommunalrådet Johan Nyhus (S).

Nyhus (S) rasar mot regeringen

ANNONS
|

- Jag är oerhört besviken på regeringen, säger kommunalrådet Johan Nyhus (S). Det är fruktansvärt dåligt och väldigt dumt.

- Det är oväntat och oacceptabelt, säger kommunalrådet Jonas Ransgård (M),

Den statliga vägtullsutredningen föreslog en påminnelseavgift på 100 kronor för den som inte betalar trängselskatten i tid och att tilläggsavgiften på 500 kronor skall tas ut först när skatten inte betalats trots påminnelser.

"Vi var väldigt tydliga"

Politikerna i Göteborg satte före valet press på alliansregeringen och socialdemokratiska rikspolitiker för att få till en sänkning av avgifterna och alla har förutsatt att vägtullsutredningens förslag skulle genomföras.

- Vi har varit väldigt tydliga med kravet på sänkt förseningsavgift, säger Johan Nyhus. Det är inte rimligt att bilägare tvingas betala 500 kronor om de missar betalningen med en dag eller två.

ANNONS

Nyhus anser att trängselskattesystemet måste upplevas som legitimt och rimligt om det skall accepteras av de flesta.

- Jag får fortfarande många samtal om trängselskatten och många handlar om den orimliga tilläggsavgiften, säger Nyhus.

"Regeringen slirar"

Jonas Ransgård tycker det är oacceptabelt att Vägtullsutredningens förslag inte genomförs.

- Dagens besked var oväntat. Alliansregeringen var tydlig med att genomföra Backaundantaget men den rödgröna regeringen slirar på det och sviker nu även om förseningsavgifterna.

- Jag får ta upp detta med våra riksdagsledamöter. Jag tror de flesta håller med om att nuvarande tilläggsbelopp är orimligt, särskilt när det handlar om små belopp,

Ransgård anser att trängselskatten bör inordnas skattekontosystemet så att räkningar under 100 kronor inte behöver skickas ut till fordonsägarna utan kan summeras på skattekontot.

Vägvalets partiledare Theo Papaioannou är inte oväntat även han kritisk till beskedet från regeringen.

- Trovärdigheten för socialdemokraterna naggas ytterligare i kanten, säger han. Jag trodde väl ändå att regeringen inte skulle kunna behålla dessa orimligt höga avgifter.

- Men regeringen tycker väl det är skönt att få in tilläggsavgifterna när trängselskatten inte ger så mycket pengar som man trott, säger han. Avgifterna behövs uppenbarligen för att finansiera Västsvenska paketet.

- Det skall bli intressant att se hur regeringen nu kommer att hantera Backa.

ANNONS

Inte mitt bord

Infrastrukturminister Anna Johannsson (S) vill inte kommentera beskedet från finansdepartementet.

- Det är Magdalena Andersson och hennes medarbetare som hanterar frågan, säger Elin Tibell, pressekreterare hos Johansson.

Magdalena Andersson vill dock inte uttala sig i frågan.

Johan Nyhus kommer att ta upp frågan om tilläggsavgiften när han träffar statsminister Stefan Löfven på lördag.

- Magdalena Andersson vet vad vi tycker och om Löfven inte vet det nu får han veta det på lördag, säger Nyhus.

ANNONS