Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Nyfiken polis i Göteborg döms till böter

34 olagliga slagningar på kollegor och en anhörig. Nu döms en polis i Göteborg till dagsböter.

Det var mellan perioden 6 juli 2014 och 19 februari som en polis gjorde olagliga slagningar på 34 personer. Bland sökningarna fanns en nära anhörig och kollegor. Enligt chefsåklagaren Bengt Landahl är det också vanligt förekommande inom polismyndigheten.

– Vi har rätt många sådana ärenden. Poliser vet att det kostar åtskilliga tusenlappar att göra detta. Men ändå så sker det över hela landet, säger Bengt Landahl och fortsätter:

– Det är 100 procent upptäcksrisk då sökningarna registreras i datorerna, säger Bengt Landahl.

Hans Lippens, presstalesman på polisen i region väst, är medveten om att det förekommer otillåtna sökningar men påpekar att poliser att informeras om lagar och regler varje gång de loggar in på datorn.

– Det finns också en spärr som man måste passera med en aktiv knapptryckning. Men varför man inte valt att spärra helt vet jag inte, säger Hans Lippens och hänvisar till att det är säkerhetsavdelningens beslut.

Utöver varningsflaggor så meddelas också säkerhetsavdelningen automatiskt om en polis har gjort en otillåten sökning.

– Det går ett meddelande direkt till säkerhetsavdelningen där det framgår att någon har gjort en sökning utanför sin behörighet.

Men även om det fortfarande är ett problem så har det blivit bättre enligt Bengt Landahl.

– Det är bättre nu än förut. Många har lärt sig av att det kostar pengar men jag tycker att det skulle upphöra helt och hållet med tanke på hur dyrt det blir.

I detta fall dömdes polisen till 40 dagsböter på totalt 19200 kronor. Men varningar eller åtgärder rörande tjänst är upp till polismyndigheten att besluta om.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.