Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Här är den nyfödda apungen på sin mammas rygg. Bild: Pressbild/Universeum

Nyfödd apunge på Universeum

Universeum har fått ett nytillskott i regnskogen. En apa av utrotningshotat slag har fötts – och den trivs i sitt habitat.
– Det har gått väldigt bra, över förväntan, säger Daniel Roth, zoolog.

Natten mellan den 4 och 5 december fick goeldisaporna Arinos och Abuna sitt första gemensamma barn. De har båda flyttat in på Universeum under 2017, och nu har apfamiljen fått ett nytillskott.

Både unge och föräldrar är friska och pigga efter förlossningen.

– Det kan vara struligt med förstföderskor. Men mamman tog hand om ungen väldigt bra direkt, säger Daniel Roth, zoolog på Universeum.

"Haft en bra känsla"

Även om fortplantning är en naturlig företeelse bland djur krävs ofta rätt förutsättningar för att parning ska ske. Att de nyinflyttade aporna parat sig så fort ser Daniel Roth därför som ett kvitto på att djuren på Universeum har det bra.

– Vi har haft en bra känsla hela tiden, vi djurvårdare brukar känna av om det går bra också. Och det här har verkligen varit toppen.

Den nyfödda ungen söker sig fortfarande undan en del och har inte riktigt börjat ta för sig i regnskogen. Men signalerna är positiva.

– Det har gått väldigt bra, över förväntan. Hon trivs, även om hon är väldigt liten och bara sitter uppkrupen på ryggen på mamma och håller sig fast.

Bild: Pressbild/Universeum
Bild: Pressbild/Universeum

Utrotningshotad apa

Goeldisaporna är utrotningshotade, och står på IUCN:s globala rödlista. Det innebär att arten i vilt tillstånd löper hög risk att dö ut.

– De är mer sårbara i det vilda, där finns ganska mycket faror för en liten apa som de slipper undan. Det finns fördelar med att få vara en gullisapa på Universeum, säger Daniel Roth.

Framöver hoppas Universeum att ap-populationen i regnskogen fortsätter att växa. Då kommer Arinos och Abunas dotter få spela en avgörande roll, säger zoologen.

– Det kommer komma flera vändor syskon. Då kommer den här få vara med och ta hand om det, det är ganska viktigt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.