Under en halvtimmes speed dating hann Sonja Zimmermann prata öga mot öga med tio olika personer.
Under en halvtimmes speed dating hann Sonja Zimmermann prata öga mot öga med tio olika personer.

Nya vänner i turbofart

ANNONS
|

Gonggongen går och fjorton ungdomar sätter sig i två rader, mitt emot varann. De tar i hand, säger sitt namn och sedan börjar samtalen direkt. Förra butikslokalen i Röhsska museet fylls av ett stigande sorl.

Speed dating for friends är ett nytt sätt att mötas, samtala och förena kreativa sinnen. Söndagens möte presenterades som en snabb metod att hitta ny basist till sitt band, ressällskap, stickkompis eller träningspartner.

Den som står vid sidan av kan omöjligt urskilja vad folk pratar om och letar efter. Samtalen förs både på svenska och engelska, med gester och många leenden.

Stina Ramhult går runt med ett tidtagarur. Var tredje minut blåser hon i sin visselpipa och hälften av deltagarna byter stol och får ny samtalspartner. Några verkar ha extra svårt att slita sig från varann och börja om på nytt, men reglerna är obevekliga. Alla måste byta.

ANNONS

- Vi började med två minuter per samtal, men måste lägga på en minut till. Annars blev det för jäktigt, säger Stina Ramhult.

Stefan Carlsson avviker genom att börja varje nytt samtal med att bjuda på kakor.

- Jag är ordförande för filosofspexet. Gå med i spexet vi har kakor, är vårt slagord. Det här är ett nytt sätt att berätta att vi finns, säger Stefan Carlsson.

Några har varit förutseende nog att ta med visitkort. Med tryckt mobilnummer och namn är det lättare att få förnyad kontakt på facebook eller i verkliga livet.

Sonja Zimmermann är utbytesstudent från Kiel i Tyskland, och tycker speed dating är en rolig idé.

- Jag har bara varit tre veckor i Göteborg och möter nya människor varje dag. På speed dating hinner man bara presentera sig, berätta var man kommer ifrån och vad man studerar. Några ville att vi skulle gå med i olika organisationer och nästan alla frågade vad jag tycker om stan, säger Sonja Zimmermann.

Äldre museibesökare tittade in och skadade på huvet. Någon undrade om speed dating skulle fungera som nytt sätt att söka vänner också i olika pensionärsorganisationer.

Men där kanske man kan tillåta lite mer tid än tre minuter för ny kontakt.

ANNONS
ANNONS