Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland, vill att invånarna inser allvaret. ”Det är bättre att vi redan nu tydligt talar om att alla måste göra vad de kan för att det här inte ska dra iväg
Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland, vill att invånarna inser allvaret. ”Det är bättre att vi redan nu tydligt talar om att alla måste göra vad de kan för att det här inte ska dra iväg" säger han. Bild: Anders Ylander

Nya, tuffare restriktioner införs i Västra Götaland

På grund av ökad smittspridning inför Västra Götaland nya, regionala rekommendationer, som börjar gälla i dag. Bland annat uppmanas vuxna att alltid ha munskydd i kollektivtrafiken. Västtrafik ökar nu utdelningen av gratis munskydd.

Under vecka 6 ökade antalet bekräftade fall av covid-19 i Västra Götaland med 14 procent, jämfört med veckan innan. Man har också sett att den brittiska virusmutationen ökar i regionen och minskningen i antalet inlagda på sjukhus har avstannat.

LÄS MER: Coronafallen ökar i Västra Götaland igen

Därför går nu smittskyddsläkaren ut med nya, strängare regionala rekommendationer. De börjar gälla i dag, 17 februari, och ska gälla till och med 14 mars.

– Framförallt ser vi en ökning av nya fall i Göteborgsregionen och bland människor i yrkesverksam ålder. Vi är oroade att det ska öka ytterligare. Alla i regionen, inte minst i Göteborgsområdet, måste förstå att det här kan bli mycket allvarligare, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg till GP.

Han tycker sig ha sett en slappare attityd till rekommendationerna på sistone.

– Ja, vi ser de tendenserna och får signaler om att man börjar röra sig lite mer i samhället igen. Jag förstår verkligen varför, vi längtar alla efter att få göra det, men nu jobbar vi mot tiden med vaccinationer och alla måste göra vad de kan för att hålla ut ett tag till.

Uppmaningen: Avstå från icke nödvändiga resor

Jämfört med Folkhälsomyndighetens nationella råd så uttrycker sig Smittskydd Västra Götaland starkare vad gäller resande. Där det nationella rådet är att minimera resor med kollektivtrafik är det regionala rådet att man helst ska avstå helt från icke nödvändiga resor.

Borde jag avboka min långhelg i Sälen nu?

– Det är upp till var och en att avgöra, men vi säger att man helst ska undvika resor, för att hålla nere antalet kontakter. Jag råder inte folk att avboka sina resor, men de som ändå reser till fjällen ska noga följa rekommendationerna på plats.

Om man måste resa kollektivt så bör man använda engångsmunskydd (gäller personer födda 2004 och tidigare). Förut var rekommendationen att munskydd skulle användas i rusningstrafik, men nu utökas det till att gälla alla tider på dygnet.

Har ni sett att munskydd i kollektivtrafiken har haft effekt på smittspridningen?

– Det är jättesvårt att avgöra om man blivit smittad i kollektivtrafiken, men sitter man trångt med andra människor under en längre tid så ökar risken för smittöverföring. Då menar vi att det är lika bra att köra den rekommendationen rakt av istället för bara vissa tider.

Dubbla gratis munskydd från Västtrafik

I inomhusmiljö ska munskydd användas när det inte går att hålla avstånd och man umgås nära under längre tid. Den viktigaste rekommendationen är dock, som tidigare, att hålla avstånd och undvika nya kontakter med människor.

Uppmaningen att jobba hemifrån så mycket som möjligt ligger kvar. Smittskydd Västra Götaland rekommenderar dessutom fortsatt distansundervisning för gymnasiet. Högst 20 procent bör vara så kallad närundervisning.

För att underlätta för resenärerna utökar Västtrafik utdelningen av gratis munskydd. Tidigare har man kunnat hämta ut ett munskydd i någon av Västtrafiks elva butiker, mot uppvisande av giltig biljett. Från och med torsdag får du två munskydd per giltig biljett, skriver Västtrafik i ett pressmeddelande.

Sedan den första rekommendationen om munskydd i kollektivtrafiken trädde i kraft den 7 januari har Västtrafik delat ut cirka 7 000 munskydd.

De nya regionala rekommendationerna i Västra Götaland

  • Du bör begränsa antalet nya nära kontakter genom att endast umgås med de personer som du normalt träffar. Om du träffar andra personer än de i din mindre krets, bör ni undvika att vara nära varandra. Umgås helst utomhus, men tänk på att hålla avstånd även där.
  • Du bör undvika platser som exempelvis kollektivtrafik, köpcentrum och butiker om det är risk för trängsel. Välj att handla på tider när minimalt antal andra personer finns i butiken. Vistas i butiken så kort tid som möjligt, och handla helst utan medföljande sällskap.
  • Avstå helst från icke nödvändiga resor. Men om du måste resa, gör det då så smittsäkert som möjligt. Du bör använda engångsmunskydd (detta gäller personer födda 2004 och tidigare) när du reser med kollektivtrafik, alltid i rusningstrafik (kl. 7–9 och kl. 16–18) men även vid andra tider så länge det råder utbredd samhällsspridning av covid-19.
  • Använd engångsmunskydd i situationer där nära kontakt, under längre tid i inomhusmiljö, inte går att undvika. Observera dock att munskydd inte ersätter regeln att undvika nära kontakt och att hålla avstånd.
  • Fortsätt arbeta hemifrån så ofta du kan. På arbetsplatser där hemarbete inte är möjligt, undvik trängsel, håll avstånd och försök träffa så få som möjligt. Det gäller även i fikarum och personalrum. Om du har luftvägssymtom, även lindriga, stanna hemma.
  • Smittskydd Västra Götaland rekommenderar fortsatt undervisning inom gymnasieskolan med högst 20 procent närundervisning.

Rekommendationerna gäller från idag, 17 februari, och till och med 14 mars 2021 med löpande omprövning utifrån epidemiologiskt läge.

(Källa: Smittskydd Västra Götaland)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.