Niondeklassarna Mattias Engström, Josefin Töreki, Julia Andersson och Sofia Praetorius (bakifrån och framåt) guidade gäster, när den nya Torslandaskolan invigdes på tisdagen.
Niondeklassarna Mattias Engström, Josefin Töreki, Julia Andersson och Sofia Praetorius (bakifrån och framåt) guidade gäster, när den nya Torslandaskolan invigdes på tisdagen.

Nya Torslandaskolan äntligen invigd

ANNONS
|

I två år skulle eleverna få härda ut i andra skolor och i tillfälliga lokaler, hette det kort efter branden. Så blev det inte.

Det tog tre år och nio månader, innan den nya skolan slog upp portarna för eleverna. Det skedde, när höstterminen startade den 19 augusti år.

Men inte förrän idag kunde skolan invigas.

– Allt var inte på plats vid skolstarten i höstas, så vi fick vänta, tills vi kunde presentera en färdig skola, förklarade rektorn Peter Fröbom.

Och det han och hans elever kunde visa upp igår är en riktigt fin skolbyggnad. Till och med de som minns sina barnaårs trygga tegelborgar skulle nog uppskatta den nya Torslandaskolan.

ANNONS

Spännande arkitektur med ett omväxlande inre. Luftig och med stora ytor mellan klassrummen. Behaglig färgsättning där till och med ljudabsorbenter har fått vackra ytor. Och inte minst en ljudmiljö som dämpar ljud utan att sluka dem.

Skolan är en lågenergibyggnad med en egen solcellsanläggning, som täcker en stor del av husets elbehov. Med 800 kvadratmeter solceller har den en av Sveriges största solcellsanläggningar. Vissa av solpanelerna sitter finurligt nog ovanpå solskärmar, som ska hindra sommarsolen att göra lokalerna otrivsamt varma.

Eleverna Mattias Engström, Julia Andersson, Sofia Praetorius och Josefin Töreki går alla i nionde klass och guidade besökare under invigningen. De gillar det nya huset men tyckte också bra om den skola som brändes ned för snart fyra år sedan.

– Det var gammal men fungerade bra och hade kunnat göra det länge än, är de fyra överens om.

Men att den nya skolan är finare är det ingen tvekan om, enligt de fyra

– Det är trevligt med de stora gemensamma utrymmena, där man kan träffas, säger Sofia.

– Och det är snyggt med konstnärliga bilder på ljudabsorbenterna, tillägger Josefin.

– Ljudnivån här är bra. Ljuddämpningen fungerar fint, är de fyra ense om.

Men somligt kan bli bättre.

ANNONS

– Här finns ingen sal för teknikundervisning. Det skulle ha funnits en sådan, säger vår lärare i ämnet. Men den försvann på något sätt.

Inomhusklimatet är de fyra inte helt nöjda med.

– Det blir för varmt på sommaren och för kallt nu på hösten.

– Och ingen luftkonditionering finns det, tillägger Mattias men får mothugg av de tre tjejerna.

– Sådant finns nästan aldrig på skolor.

Rektor Fröberg är medveten om att det tog lång tid att få en ny skola på plats men han håller inte med de fyra eleverna om att den gamla skolan hade kunnat fungera bra ännu flera år.

– Den var från 1965 och nödtorftigt renoverad i flera omgångar.

För de 190 miljoner kronor som nybygget kostade, hade Göteborgs kommun kunnat ha mellan 65 och 80 lärare anställda i fyra år.

ANNONS