Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Nya Svartedalsskolan står klar till sommaren

På den tidigare skolgården reser sig en pyramidliknande byggnad som ska ersätta Svartedalsskolan till nästa läsår.
– Byggnaden får karaktären av ett berg som ligger mellan bergen, säger Jürgen Wahlström på Wahlström & Steiner arkitekter.

Svartedalsskolans tidigare skolgård är avspärrad. Innanför står grävskopor och byggarbetare och arbetar för fullt med att avsluta det stora projekt som ska ersätta skolan.

Den nya svarta bastanta skolbyggnaden har en bruttoarea på 12 500 kvadratmeter och har tre vanliga våningsplan samt ett källarplan. Bakom utformningen av skolan står Wahlström & Steiner arkitekter.

LÄS MER: Svartedalsskolan drabbad av mystiska symtom – näsblod och sprucken hud

Arkitektbyrån låg även bakom Landamäreskolan i Lundby, som bland annat nominerats till det prestigefylla Kaspar Sahlin-priset och har av Boverket pekats som ett mönsterexempel på hur framtidens skolor ska ut.

– Svartedalsskolan är en fortsättning på Landamäreskolan som vi tidigare ritade och som blev prisnominerad. Man kan säga att den här skolan är mer anpassad till äldre elever men det finns ändå liknande tankar, säger Jürgen Wahlström på Wahlström & Steiner arkitekter.

LÄS MER: Riksarkitektens uppdrag: att bygga Sverige

Ska få plats med 750 elever

Området ingår i en äldre detaljplan, som endast tillåter byggnader med ett våningsplan, vilket innebär att Wahlström & Steiner fått tänka utanför boxen.

– Men man kan alltid utnyttja 45-gradersvinkeln. Genom att ge den en pyramidform så kan man skriva in den i byggrätten, säger Jürgen Wahlström.

Efter skolan ligger mellan två berg har arkitektbyrån valt att ge den nya skolbyggnaden en pyramidliknande form.

– Då får själva byggnaden karaktären av ett berg som ligger mellan bergen. Det var tanken bakom gestaltningen.

Så här ser det ut vid byggarbetsplatsen i dag. Bild: Petter Trens
Så här ser det ut vid byggarbetsplatsen i dag. Bild: Petter Trens

Det handlar om en relativt stor byggnad, som ska ha plats årskullarna 4-9 motsvarande drygt 750 elever. För att allt ska få plats på den förhållandevis kompakta ytan, har exempelvis idrottshallen sänkts ner en våning och ligger i källarplanet.

Ovanpå idrottshallen bildas ett enormt atrium, bestående av två plan, med glasat tak och öppna ytor, som både kan användas under lektioner och raster.

– I och med att byggnaden är så tjock så ligger den stora atriumgården i mitten och ger stort ljus i lokalen. Den är också kopplad till verkstäderna, där man trä, textil och metall, så att man kan ställa ut de här sakerna i gården för att skapa kreativ miljö, säger Jürgen Wahlström.

LÄS MER: Naomi Abramowicz är välkommen att besöka Landamäreskolan

Traditionellt möter modernt

Vid entrén till skolan finns det två stora gradänger som går upp tre olika plan. Tanken är att det både ska vara möjligt att bedriva undervisning här men också för elever att kunna koppla in sin Ipad eller mobil på bord som finns på trappan.

Runt atriumhuset kretsar arbetslagen och klassrummen. Utformningen ska ses om en kompromiss mellan traditionell skollokaler och det mer moderna tänket med öppna ytor.

– Den innehåller både traditionella klassrum men har också de öppna ytorna med gradängerna, atriumhuset, och även mediateket är utformat så att det egentligen är en gradäng som går ner till källan. Även det blir ett slags öppet rum.

Klassrummen har visserligen något annorlunda form, då arkitekterna valt att jobba med halvrunda väggar. I stället för vanliga skrivtavlor har man skrivtapeter som täcker hela väggen.

– Det kan fungera bra för filmvisning, man får en konkav vägg. Samtidigt som man skriva var som helst på väggen, från golv till tak, säger Jürgen Wahlström.

Skolan innehåller också storkök, vilket innebär att maten lagas på plats och har en stor restaurang. Den är också kopplad till kulturskolan vilket innebär att det finns en black box-lokal.

Enligt lokalförvaltningen kommer byggnaden att stå klar till nästa sommar, vilket är ett halvår tidigare än vad som initialt var planerat. Till nästa läsår kommer Svartedalsskolan flytta in i de nya lokalerna.

LÄS MER: Unikt skolprojekt: Här är receptet för att elever ska klara skolan

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.