Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nya spår efter fågelbränderna

Tändsticksaskar och papper med antändbar vätska. Spåren som pekar mot att bränderna var anlagda blir fler. Men hyresgästerna upplever att polisen inte tar dem på allvar.

Under onsdagen hittade Anders Karlstam, som förlorade tre tama hönor i den senaste branden, två tändsticksaskar uppe på berget. Han ringde polisen för att berätta om fyndet men de hade inte möjlighet att komma dit. I stället bad de Anders gå ner på stationen med dem själv. I samband med släckningsarbetet hittades papper med antändbar vätska.

Förutom duvslag har även två bikupor på Godhemsberget brunnit. Jesper Lundahl var en av ägarna till dem. Nu upprörs han över att polisen inte tar händelserna på större allvar.

– Folk runt omkring här går och undrar när nästa ska grej hända. Det här är viktigt att titta på, inte minst för dem som har sina duvslag kvar. Vi är tämligen maktlösa. Det finns inte en chans att vi kan hålla vakt här nätterna igenom. Vi kan ju inte ha en kvarterspolis där uppe.

Jesper Lundahl beskriver bränderna som ett hårt slag, både ekonomiskt och emotionellt.

– Bikuporna var fulla med honung och yngel. Det var ett riktigt bra bisamhälle, och sånt är dyrbara saker. 30 000 kronor är ingen underdrift på värden som gått förlorade. Dessutom bestod ju också förlusten av levande djur.

Polisen tillbakavisar att de inte skulle ta utredningen på allvar.

– Det finns spår på platsen som är skickade på teknisk undersökning. Så får vi se vad det ger, säger Stefan Olsson, kommissarien som leder utredningen om branden.

Så utredningen är inte nedlagd?

– Absolut inte. Men just nu avvaktar vi för att se hur branden uppkommit. Det finns spår och de ligger just nu på teknisk undersökning. Vi måste jobba i en viss ordning, säger Stefan Olsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.