Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Nya skakningar på Gamla Ullevi

Higab var säkra på att klara gränsvärdet för skakningar på Gamla Ullevi den här säsongen. Redan i första stormatchen kände grannarna kraftiga skakningar.

All verksamhet på Gamla Ullevi som ger vibrationer över de som gäller för spårburen nattrafik är förbjuden sedan i mars i år. Värdena är beslutade av miljö- och klimatnämnden och ska garantera att de boende runt arenan inte störs.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

4 april var det allsvensk premiär för IFK Göteborg som mötte Örebro på Gamla Ullevi.

- En bit in i andra halvlek kom en kraftig skakning. Hela fastigheten vibrerade, lampor och tavlor svängde fram och tillbaka. Vibrationerna liknar ett jordskalv, säger Peter Mattson, ordförande i bostadsrättsföreningen Vörten med 88 hushåll.

Boende i ytterligare 13 fastigheter i området runt Gamla Ullevi har känt av rejäla skakningar och andra störningar i samband med matcher på arenan. För att få bukt med problemen har kommunägda Higab, som äger arenan, satsat 20 miljoner på vibrationsdämpare. Inför måndagens match var man övertygad om att tekniken skulle fungera och att vibrationerna skulle hålla sig inom gränsvärdet.

- En vibrationsvåg gick ändå igenom. Vi håller på och analyserar mätresultaten nu för att se vad som gjort att vi inte kunnat dämpa den, säger Jan-Åke Johansson, projektledare på Higab som förklarar att skakningarna uppstod i samband med att publiken hoppade på läktaren.

Peter Mattson och hans grannar förväntar sig nu att miljöförvaltningen agerar.

- De kan antingen kräva in ett kraftigt vite eller förbjuda matcherna. Eller också får man se till att Higab sätter i sittplatser i hela arenan, säger Peter Mattson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.