Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fler partners ska få stanna över första natten. Bild: Anders Ylander
Fler partners ska få stanna över första natten. Bild: Anders Ylander

Nya rum på BB – fler partners får stanna

Snart står 14 nya enkelrum klara på BB-mottagningen på Östra Sjukhuset.
Det innebär att fler partners kommer att få stanna med sin familj under den första natten.

Ungefär vart tionde barn i Sverige kommer att födas på Östra sjukhuset i år. Men fram till nu har det inte varit någon självklarhet att den förälder som inte fött barnet får stanna med sin nyblivna familj under den första natten.

Anledningen är att det inte funnits tillräckligt många enkelrum – och pappor och partners har därför ibland tvingats sova hemma under första natten.

– Vi tycker givetvis att det är viktigt att hålla ihop familjer, men i nuläget klarar vi inte alltid att ge enkelrum till alla, sa Corinne Pedroletti, verksamhetschef för obstetrik på Östra sjukhuset till GP i fjol.

Nya rum klara i maj

Men nu meddelar sjukhuset att 14 nya rum snart är klara. Från och med maj kommer fler nyblivna familjer att få bo i ett eget rum under sin första natt.

– Detta öppnar upp för partnern att få vara med dygnet runt istället för att behöva lämna sin familj till kvällen. Något som är extra viktigt i denna stund av livet när man vill vara nära och stötta sin partner, säger Pedroletti i ett pressmeddelande.

Inte fler vårdplatser

Hon menar att de nya platserna kommer att bidra till en bättre känsla för dem som precis fått ett barn.

– Vi är övertygade om att detta skapar en större trygghet och att vi tillsammans med familjen kan bidra till en bättre omvårdnad, säger hon.

De nya rummen innebär inte att det blir fler vårdplatser på Östra sjukhusets BB-avdelning. Men fler familjer kommer att kunna få egna rum.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.