Nya regler kritiseras av ridskolor

ANNONS
|

De nya reglerna träder i kraft den 1 augusti.

- Jag tror att folk kan ta hand om sina hästar på ett bra sätt ändå, utan att de ska tvingas gå i en viss sorts hage, säger Naana Rensch, verksamhetschef på Göteborgs fältrittklubb (GFRK).

De nya bestämmelserna innebär att etablerade stall i och kring Göteborg plötsligt står inför problem.

De skärpta reglerna slår bland annat fast att hästar i spilta får vara uppbundna max 16 timmar per dygn. När hästen vistas i hage ska den vara tillräckligt stor för hästen att galoppera i. I lagen nämns 30 meter långa hagar som ett rimligt mått.

ANNONS

Något man inte håller med om till fullo på GFRK.

- Här lugnar vi ner hästarna när de springer i hagarna, det är inte lämpligt att de rusar och stressar varandra, säger Naana Rensch.

Även många tävlingsryttare är restriktiva med att ha hästarna ute längre stunder. De menar att skaderisken är för stor, och istället rids och tränas hästarna varje dag.

- Våra lektionshästar går tre lektioner per dag och vi kan släppa dem i ridhuset eller rida dem lite extra om de skulle ha för mycket energi, säger Naana Rensch.

Länsstyrelsen har ännu inte preciserat hur reglerna kring uttrycket "röra sig fritt i sina naturliga gångarter" ska tolkas, men i första hand riktar man in sig på att kontrollera hästhållningen på ridskolor och centrala stall där ytor är ett problem och hagarna små.

- Meningen med en lag är ju att skydda hästarna och det är bra. Men det kanske är dumt att ge sig på ridskolorna där hästarna har det bra och omvårdnadskraven redan är höga, säger Birgitta Gunér, ridhuschef på Askims ridhus.

Men även Askim kommer förändra sina rutiner för att hästarna ska få så mycket tid ute som möjligt.

- Man får inte stirra sig blind på just utevistelsen. Det kan faktiskt vara direkt skadligt för en häst att gå ute beroende på väder, kondition och underlag, säger Birgitta Gunér.

ANNONS

På polisrytteriet i Göteborg står samtliga hästarna nu i boxar, vilket ger djuren större möjligheter att röra sig.

Hästarna går ensamma i mindre rasthagar och rids varje dag. Man undviker medvetet att släppa ihop hästarna på grund av skaderisken.

- Det blir ju dubbelbottnat med de här reglerna. När det är varmt står hästarna ändå bara still i hagarna och frågan är om det inte är bättre för dem att få skugga och svalka inomhus då, säger ryttarbefälet John Edvall.

ANNONS