Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nya policyn: Covidsjuka får vara med under förlossning

Hittills har blivande pappor och partners med covid-19 inte fått vara med under förlossningen, ett beslut Östra sjukhuset nu ändrat på, rapporterar P4 Göteborg.

Blivande pappor och partners har hittills fått vända i dörren om de visat positivt covid-19-svar. Nu tvärvänder Östra sjukhuset och låter båda föräldrarna vara med under förlossningen.

– Vi tycker att det är så spritt i samhället nu så hur man än försöker undvika det så är det väldigt svårt. Det har väldigt stor inverkan i folks liv att inte får vara med vid en sådan händelse och därför har vi tagit beslutet nu, säger Anna Karin Ringkvist, barnmorska och verksamhetsutvecklare på östra sjukhuset till P4 Göteborg.

LÄS MER: Positivt antigentest i familjen– barn kan gå till skolan

LÄS MER: Ny rekordsiffra i Västra Götaland – 44 791 nya fall

Många har upplevt det som väldigt svårt att bli nekade att få närvara vid förlossningen trots att de känt sig friska, menar Ringkvist.

– Det här är ju en händelse som familjen, båda blir föräldrar, och det är någonting man vill dela, säger hon.

Efter förlossningen får partnern dock åka hem igen medan övriga familjen är på BB.

– Det blir så pass lång tid man måste ha de speciella omständigheterna kring en covidpatient och smittad så vi har valt att göra på det sättet. Vi tar det stegvis, säger Anna Karin Ringkvist.

LÄS MER: Fler barn med covid-19 på iva i Sverige

LÄS MER: Många gravida är ovaccinerade när de föder

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.