Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Nya partierna som kan ta plats i Göteborgspolitiken

Spärren för att ta plats i kommunfullmäktige i höstens val är lägre än tidigare. Flera mindre partier har nu chans att ta plats - och andra partier har större möjlighet att klamra sig fast. Men småpartierna siktar högre än så.

Två procent av rösterna krävs för att ta plats i kommunfullmäktige efter valet. Siffran är lägre än de tidigare nära fyra procenten och det beror på att Göteborg nu har en valkrets istället för fyra.

Demokraterna och Centerpartiet får lättare att knipa en plats, medan Kristdemokraterna, Feministiskt Initiativ och Vägvalet ökar chanserna att behålla sina.

Emmyly Bönfors är Centerpartiets ordförande i Göteborg och toppar partiets lista i valet. Hon säger att partiet har stora möjligheter att ta plats i fullmäktige i höst. I valet 2014 fick partiet 2.6 procent och hade därmed nått över spärren med dagens system.

– Det känns kul. Samtidigt är det ju på valdagen det avgörs.

Vägvalets förstanamn, partiledaren Claes Westberg, är positiv till att det nu blir lättare för småpartierna att komma in. 2014 fick partiet nära fem procent, nu siktar de högre.

– Vi siktar ju på sju procent, gärna mer. Vi var på gränsen att få plats i kommunstyrelsen. Nu har vi ambitionen att orka det, säger Claes Westberg.

Kristdemokraternas kommunalråd David Lega säger att partiet inte är nära spärren. Han tror att de kommer få fem, sex procent i valet.

– I första hand är den en rättviseaspekt, alla röster är värda lika mycket. För vårt parti spelar det ingen roll, men det är oerhört viktigt att alla röster är lika värda, säger han.

"Vi når högre"

Feministiskt Initiativ fick fyra procent förra valet. Gruppledaren i fullmäktige Stina Svensson säger att det nya valsystemet inte påverkar om FI sitter kvar eller inte, men hon tycker att förändringen är intressant för demokratin.

– Jag är säker på att vi når högre.

Partiet siktar på sex, sju procent i valet.

– Vi går ut hårt. Jag tror att det är mycket möjligt.

Inte heller kommunalrådet Martin Wannholt och Demokraterna ser att det nya systemet hjälper partiet in.

– Jag tycker att det är bra att spärren sänkts så det blir lättare att öka den politiska konkurrensen. Eftersom vår ambitionsnivå från Demokraternas sida är en tvåsiffrig procentsats, är spärren inget vi funderar särskilt kring.

LÄS MER: Fem partier kan dra nytta av lägre spärr

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.