Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Nya papperskorgar i stan – nu mer råttsäkra

Nya papperskorgar har placerats ut i centrum för att hindra råttor att ta sig in i dem för ett skrovmål. Inkasthålen har också minskats för att komma åt problemet med slängda hushållssopor.

Att folk har slängt sina hushållssopor i stadens papperskorgar har lockat fram råttorna extra mycket de senaste åren. Det har gjort att trafikkontoret varit tvungna att göra om papperskorgarna och byta ut dem.

Förra veckan började trafikkontoret placera ut 23 nya papperskorgar i området runt Fredsgatan. Papperskorgarna är en vidareutveckling av de gamla men nu är de mer råttsäkra. För råttorna är ett stort problem i stan.

– Vi har sett att folk tar med sig hushållssoporna hemifrån och slänger dem i papperskorgarna, vilket har ökat kraftigt. Råttorna trivs där det finns mat och det finns det ofta mycket av i hushållssoporna. Och råttor drar till sig mer råttor, säger Stefan Risedahl, planeringsledare på trafikkontoret.

Stefan Risedahl är planeringschef på Trafikkontoret. Arkivbild. Bild: Jonas Lindstedt
Stefan Risedahl är planeringschef på Trafikkontoret. Arkivbild. Bild: Jonas Lindstedt

LÄS MER: Därför ser du allt fler råttor på stan

En sak som har förändrats är att det inte finns så mycket för råttorna att klättra på längre. Rutmönstret har minskats.

– För att komma in nu måste de hoppa in i dem, då måste de vara pricksäkra för att pricka hålet.

Att papperskorgarna fylls med hushållssopor har även blivit ett arbetsmiljöproblem för sophämtningen, menar Stefan Risedahl, då säckarna blivit för tunga att lyfta för personalen.

Testats på Heden

De nya papperskorgarna har tagits fram i samarbete med Håkan Rystrand som är skadedjursexpert på Anticimex. Det senaste året har några papperskorgar med den nya utformningen testats på Heden, och testen har fallit väl ut.

– De funkar mycket bättre, råttorna kommer inte in lika lätt som i de gamla. Man har bland annat gjort om mönstret på utsidan men även tätat botten, säger Håkan Rystrand.

Håkan Rystrand, skadedjursexpert på Anticimex har varit med och tagit fram de mer råttsäkra papperskorgarna. Bild: Privat
Håkan Rystrand, skadedjursexpert på Anticimex har varit med och tagit fram de mer råttsäkra papperskorgarna. Bild: Privat

Han menar att hushållssoporna just nu inte är det enda som lockar fram råttorna.

– Fågelmatningen i stan, som till exempel vid Domkyrkan, gör att råttorna kommer fram. Jag tycker inte man ska mata fåglarna i stan med kassar fulla med mat. Då kommer råttorna och äter det som blir över.

Minskat hålet

Det är inte bara för att göra papperskorgarna mindre intressanta för råttor att klättra in i man gjort om dem. Även inkasthålet har minskats så det inte går att slänga hushållssopor. Stefan Risedahl har även en önskan till göteborgarna.

– Om man ser att dörrarna på papperskorgarna står öppna, stäng gärna dörrarna. Då får inte råttorna och fåglarna chansen att kalasa på innehållet.

Förutom de nya papperskorgarna i området runt Fredsgatan kommer ytterligare 23 nya placeras ut runt Avenyn. Efter det väntas ännu fler.

– Vi har beställt 60 till men får se när de kommer och var de placeras ut då, säger Stefan Risedahl.

LÄS MER: Birgittas fasa: Hittade råtta i toaletten

LÄS MER: Slipp rådjur, sniglar, myror och möss i din trädgård

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.