Nya lokaler ger snabbare utryckning

ANNONS
|

Den 1 oktober sjösätts Sahlgrenskas nya ambulansorganisation för Storgöteborg. Den har fram till nu drivits av Falcks. Merparten av personalen från Falcks kommer dock att fortsätta att jobba i Sahlgrenskas ambulanser, efter att de har sökt och fått tjänster där.

Det blir åtta ambulanser, som kommer vara placerade på Gullbergsstrandsgatan 36, nära älven i närheten av gasklockan. Tre är större än de andra fem och samtliga är från Mercedes. Placeringen anses vara bättre än den hittillsvarande på Gårda, lokaler vilka nu Räddningstjänsten tar hand om.

– Det finns bara fördelar med flytten med utfart vid gasklockan. Vi når fler patienter på kortare tid i centrala stan. Vi når snabbare de stora lederna som Röde orm, Tingstadstunneln till Hisingen och Götatunneln västerut, säger Elisabet Hammar, en av tre nytillsatta vårdenhetschefer i de nya lokalerna och med många års erfarenhet som ambulanssjuksköterska.

ANNONS

Här finns utöver platser för ambulanserna också p-platser för personalen. I lokalerna på sammanlagt 1 700 kvadrat finns en trappa upp övernattningsrum, hygienutrymmen och TV-rum för personalen. Ytterligare en trappa sitter kontorspersonal.

Utöver lokalen på Gullbergsstrandsgatan kommer ambulansen även fortsättningsvis att finnas kvar hos Räddningstjänsten i Mölndal, Frölunda, Lundby, Torslanda, Kortedala, Angered, Öjersjö och på Öckerö.

– De tre nya cheferna kommer att ha sina arbetsplatser både vid de centrala huvudlokalerna på Gullbergsstrandsgatan och vid de tre akutintagen för att öka integrationen med sjukvården, säger Per Karlsson, områdeschef på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Varje ambulans är bemannad med en specialistsjuksköterska och en ambulanssjukvårdare. Könsfördelningen är fortfarande ojämn med 75 procent män.

153 personer tjänstgör i de 19 ambulanserna plus en läkarambulans. Det arbetar tio personer i bilar för liggande transporter, vid exempelvis transporter till och från äldre- och korttidsboenden, många med undersköterskeutbildning. I den nya organisationen finns också nio personer, som arbetar med administration och utveckling.

ANNONS