Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/13

Nya Lisebergsvärstingen tar form

Hon är Lisebergs dyraste, största och mest komplicerade projekt. GP har tagit en titt bakom kulisserna på bygget av Valkyria.

Hela Göteborgs skyline kommer att förändras till följd av Lisebergs nya storsatsning. Valkyria blir kuttersmycket i den tematiska del av nöjesparken som hyllar den nordiska mytologin.

– Hon ser väldigt spännande ut. Hon kommer säkert konkurrera ut alla andra i Norden, säger Maria Paalberg.

Hon har rest från Trondheim till Göteborg tillsammans med Christian Skramstad, från Oslo, för att titta på bygget. Valkyria blir Europas största så kallade "dive coaster". Man kommer fall i hisnande 105 kilometer i timmen rakt ner i en tunnel.

Innan man kastas ner mot avgrunden stannar den lilla vagnen upp en stund och stirrar rätt ner i underjorden. Fallet blir Skandinaviens högsta vertikala "drop" på 50 meter.

– Det blir nog riktigt kul, men lite läskigt, säger Christian.

Inget premiärdatum satt

Exakt vilket datum Valkyria öppnar upp sin barm för besökare är ännu inte bestämt. En sak står dock klart.

– Det blir inte till premiären och det har vi egentligen haft med i beräkningarna från första början. Ett sånt här bygge kräver sin tid och med tanke på att Liseberg har öppet under såväl sommar som Halloween och julen så påverkar det tidsplanen och även möjligheterna att öppna till premiären, förklarar Annika Willén, projektchef på Liseberg.

När blir det då?

– Vi säger sommarsäsongen 2018, än så länge. Vi har ett par komplicerade moment som återstår innan vi riktigt kan spika vilken vecka vi öppnar.

Tre gånger dyrare än Balder

Smakar det så kostar det. Valkyria blir Lisebergs dyraste attraktion någonsin. Hon är exempelvis mer än tre gånger så dyr som lillebror Balder.

Bild: Cecilia Vaccari
Bild: Cecilia Vaccari

– Finansieringen kommer från Lisebergs kassaflöde som återinvesteras i verksamheten, förtydligar Willén.

Ingången till Valkyria blir, trots hyllningen till den fornnordiska mytologin i övrigt, en kyrka. I byggnaden kommer köande besökare att bli bjudna på någon form av underhållning medan man väntar på att få sig ett åk. Detta för att minimera den leda som många klagar över när vederbörande väntar på att åka populära attraktioner.

– Vi gillar ju inte heller att folk står i kö, men dagar när det är jättemycket folk på Liseberg kan vi inte undvika att det blir köer. Vi pratar om ett begrepp som heter "köupplevelser", alltså att det ska hända något under vägen när man står och köar. Man ska kunna köpa något att äta och dricka så man snabbt förbrukar den tiden i trevligt sällskap, berättar Willén.

Kan du ge läsarna något mer att sukta efter?

– Upplevelsen tar avstamp i temat myter och legender. Så det blir någon form av känsla av att vara med i den tiden på vägen upp, avslutar platschef Willén.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.