Nya lägenheter i hjärtat av Majorna

Parkeringar och brant bergsmark vid Godhemsberget ska bli till 50 nya lägenheter. Förslaget ska nu utredas vidare.

ANNONS
|

På väg nerför Såggatans backe mot Majvallen och Ekedalsgatan så ersätts landshövdingehusen på vänster sida av parkeringsplatser, bergvägg och sly. Här, i relativ oländig och brant terräng, vill fastighetsnämnden bygga 50 nya lägenheter. I dagarna beslutade nämnden att ansöka om planbesked för att få en detaljplan för området.

— På den här platsen, den södra delen av Godhemberget, så ser vi möjligheter att skapa andra kvaliteter än idag, säger Jahja Zeqirai, ordförande i fastighetsnämnden (DEM, tidigare S).

Kan bli svårt att spränga

Enligt de tidiga skisserna så skulle hela den obebyggda ytan som finns längs med Såggatans norra sida täppas igen av det nya bygget. Det skulle innebära ett omfattande grundläggningsarbete eftersom det delvis handlar om en stor bergvägg som gränsar ner mot det som i dag är trottoar.

ANNONS

Fastighetskontoret har flaggat för att det kan innebära problem och att det skulle kunna bli dyrt, om stora sprängningsarbeten krävs. Eventuellt är det inte ens möjligt att spränga på grund av Göteborgs Energis anläggningar och vatten- och avloppstunnlar i närheten. De frågorna måste utredas vidare.

— Vi måste ta hänsyn till att det är väldigt kuperat och att det är ett naturområde. Det tycker jag också kontoret har gjort i de här första skisserna, säger Jahja Zeqirai.

Bra läge

Förhoppningen är att marken, som ägs av Göteborgs stad, kan komma till bättre användning i framtiden. Marken ligger nära spårvagnshållplatser, Majvallens fotbolls- och tennisplaner och Slottsskogen.

— En del av området är idag markerad som rekreationsområde, men någon vidare rekreation är det inte. Jag tror att vi kan aktivera den här platsen på ett bättre sätt, säger Jahja Zeqirai.

Flera andra byggprojekt är på gång i närheten. Det finns ett övergripande program för Godhemsberget med flera pågående planer.

På bergets norra sida ska 290 hyresrätter byggas som en del i Göteborgs stads jubileumsatsning Bostad 2021. Hyresrätterna ska stå klara till stadens 400-årsjubileum.

På andra sidan Såggatan ligger Paternostergatan. Där har allmännyttans Familjebostäder fått ett positivt planbesked. Eventuellt skulle Såggatan och Paternostergatans planer slås ihop. Samordningen skulle kunna underlätta möjligheten att skapa tillräckligt med bland annat förskole- och parkeringsplatser för bostäderna.

ANNONS

Hoppas på förståelse

Boende runt Godhemberget har i flera andra projekt protesterat mot byggplaner som innebär ökad förtätning. Jahja Zeqirai hoppas att det finns en viss förståelse för Såggatans 50 nya bostäder eftersom området inte utnyttjas på ett optimalt sätt i dag, enligt honom.

— Det är i dag en otrygg plats som inte har så mycket liv och rörelse. Jag hoppas att de närboende uppskattar att vi aktiverar den här platsen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS