Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Vi gör om ett ruffigt kvarter till något riktigt fint", säger Hampus Magnusson (M) Bild: Thomas Johansson

Nya kvarteret vid Pustervik kan byggas

På tisdagens sammanträde antog politikerna en detaljplan för Pusterviksområdet. Här finns plats för 130 nya lägenheter, butikslokaler och kontor.
– Vi skapar en vacker port mot Järntorget och vi gör om ett ruffigt kvarter till något riktigt fint, säger Hampus Magnusson (M).

Röda Bryggan. Så heter kvarteret vid Brogatan i Pusterviksområdet som nu ska bebyggas. Den nya detaljplanen för området möjliggör för runt 130 nya bostäder. Lägenheterna förväntas bli mellan fem och åtta våningar höga.

Det blir också en yta på ungefär 2300 kvadratmeter för verksamheter, som handel och kontor.

– Det här är ett utmärkt exempel på hur vi förtätar staden och kompletterar med nya verksamheter, får mer liv men också mer trygghet i området, säger Hampus Magnusson (M).

LÄS MER: Här är nya kvarteret som ska byggas vid Pusterviksområdet

Planen innebär att byggnaderna blir betydlig högre än innan i området, från dagens två våningar till en framtida höjd på mellan fem och åtta våningar och att hus från 1860-talet måste rivas. Tidigare har protester höjts mot de här rivningarna. Samtidigt kommer ett av de äldre husen att restaureras och skyddas mot framtida rivning.

– Hela det här området kommer bli oerhört vackert. Vi kan vara väldigt stolta över att vi har lyckats med balansen att få in lite modernt och samtidigt restaurera ett gammalt vackert hus, säger hon.

Sverigedemokraterna är kritiska till förslaget eftersom de menar att byggnaden inte passar in.

– Vi vill att man återremitterar ärendet för att ta fram ett förslag som bättre harmoniserar med stadens klassiska arkitektur i Linnéstaden, säger kommunfullmäktigeledamoten Björn Tidland (SD).

SD förlorade dock voteringen och detaljplanen antogs.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.