Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
När några av verksamheterna kring platsen träffades på grusplanen fanns det ingen hejd på idéerna.

Nya idéer om Heurlins plats

Botanisk trädgård, restaurangbåtar, ett nybygge och en utomhusscen. Verksamheterna kring Heurlins plats drömmer om något annat än asfalt och parkeringar.

Heurlins plats omges av kultur, ungdomsverksamhet, tidskrifter, förlag, restaurang, bio och affärer - bland annat. Men det som är på väg att bli stans hetaste adress kommer i dag inte till sin rätt, och verksamheterna runtomkring drömmer om helt andra vyer.

– Jag ser framför mig att det i framtiden kommer att vara en bra plats med ett flöde av människor. I dag har jag en grusplan framför, där drömmer jag om en botanisk trädgård, säger Pelle Danielsson som driver Restaurang Lagerhuset.

Han målar upp en bild av "en oas" med träd och häckar, soffor och bänkar.

– Det har varit väldigt dött på Heurlins plats, trots att den är så strategiskt central. Det skulle ganska enkelt kunna göras något som lyfter den, som gör att folk flanerar förbi och stannar till, säger Pelle Danielsson.

Karin Dalborg, avdelningschef på Kulturverkstan, är inne på samma linje.

– Jag vill att man gör det till en plats för människorna i stället för bilarna. Det offentliga utrymmer krymper och det gäller att ta vara på platser som inte säljs till det privata. Göteborg är en av Europas mest segregerade städer, inte bara socioekonomiskt utan även åldersmässigt. Då behövs den här typen av mötesplatser, säger hon.

En utomhusscen, grönska och hängmattor är några av Karin Dahlborgs förslag.

– Vi hade en utomhusbio förra året så vi har provat det som en publik plats, det blev väldigt bra. Vi har också haft streetdancebattle på parkeringen. Då fick man en känsla för hur platsen skulle kunna vara, säger hon.

Jerker Almgren på Almgrens fastigheter, som förvaltar bland annat Pusterviks lokaler, har tillsammans med Red Top pratat om att bygga ett hus på kanske fem-sju våningar.

– Innehållet i huset är det viktigaste, det måste innehålla publika lokaler. Det skulle kunna vara en konsthall, bibliotek, kanske en enklare hotellösning. Platsen är en viktig kulturbärare, säger Jerker Almgren.

Filmfestivalens konstnärliga ledare Marit Kapla och vd:n Mikael Fellenius skulle vilja visa film på baksidan av Draken-huset och tror att en byggnad med restauranger i gatuplan skulle kunna binda samman platsen.

– Heurlins plats har känslan av ett danskt eller holländskt torg, man skulle kunna bygga vidare på det. Och ha en Heurlins plats-dagen en gång i månaden, som en förlängning på Andra Långdagen, säger Marit Kapla.

Mikael Fellenius tror att det avgörande för Heurlins plats är de verksamheter som väljer att söka sig dit.

– Vill man skapa en mötesplats så kräver det den typen av utbud. Ta Nyhavn till exempel med sina restaurangbåtar. Man skulle kunna ha några stycken här i kanalen. Eller varför inte flytta hit Ostindiefararen?

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.