Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/7

Nya Göteborgsmodellen ska ge 7 000 bostäder

Vid lunchtid närvarade bostadsminister Peter Eriksson vid startskottet av projektet Bostad 2021. Genom bättre samverkan mellan kommunen och byggbolag ska 7 000 bostäder byggas fram till Göteborgs 400-årsjubileum.

Unikt för Bostad 2021 är att kommunen arbetar parallellt med detaljplanen och bygglovsansökningar, samtidigt som projektering av bostäder och gatuanläggningar genomförs.

Byggprocessen behöver alltså inte invänta att detaljplanen är på plats. Projektet innebär också att både byggaktörerna och de kringboende involveras tidigare i processen.

– Bostad 2021 visar att det går att arbeta snabbare om olika aktörer samverkar och om man sätter upp tydliga mål. Göteborg ligger i framkant när det gäller att skapa en stad för alla. Det är inte självklart i alla delar av Sverige att man även bygger för invånare med lite mindre plånböcker, säger Peter Eriksson under en invigningsceremoni på Fyrklöversgatan i Kvillebäcken, där 293 lägenheter ska byggas.

Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) närvarade

I Bostad 2021 ingår ett 30-tal byggaktörer, både privata och kommunala, som ska bygga på 31 platser i Göteborg.

Enligt kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S), som också var på plats, är Bostad 2021 central i det utvecklingssprång som Göteborg står inför de närmaste åren. 

– Plan- och byggprocesserna måste bli smidigare om vi ska kunna pressa tillbaka bostadsbristen. Det kommer att skapas många lärdomar i det här projektet som kan användas i ordinarie byggprocesser, säger hon. 

I Sverige kommer det i år att påbörjas byggen av 72 000 bostäder. Enligt Peter Eriksson beror den höga byggtakten inte främst på högkonjunkturen, utan på regeringens politik. 

– Sverige har haft högkonjunktur tidigare, men då har man inte producerat i den takt som sker i dag. Skillnaden är att staten och kommunerna i dag pekar med hela handen och gör vad som krävs, säger han.

Ett exempel är regeringens byggbonus, menar Peter Eriksson. Förra året delades 1,85 miljarder kronor ut till 111 kommuner och i år kommer de kommuner som bygger i snabb takt att få samsas om 2 miljarder kronor. Enligt kommunalrådet Ulf Kamne (MP) innebar förra årets bonus att Göteborgs stad kunde påskynda planprocesserna. 

– Pengarna har inneburit att kommunen har kunnat anställa fler på kontoren för bostadsutveckling, där arbetssituationen har varit ansträngd, säger Ulf Kamne. 

Vill trappa ner ränteavdragen 

I samband med besöket hann Peter Eriksson också kommentera de bostadssamtal med oppositionen som strandade för ett drygt år sedan.

En fråga som kräver en bred uppgörelse är en nedtrappning av ränteavdragen, som anses vara en bidragande orsak till skenande bostadspriser.

– Min syn är att ränteavdragen borde trappas ner. Jag har varit politiker länge och av erfarenhet vet jag att det är svårt att föra den här typen av samtal under ett valår, säger Peter Eriksson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.