Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/3

Nya bluff-sms drabbar Göteborg

Under veckan är det flera Göteborgare som har fått sms från, vad som utges vara, Ica med grattishälsningen att personen vunnit ett 5 000 kronor presentkort. Polisen: Öppna inte länken.

Under fredagen var det flera göteborgare som mottog ett sms med information att de hade vunnit ett presentkort på Ica för 5 000 kronor med hänvisning att klicka på medföljande länk.

Nu varnar polisen för att smsen är en bluff och rekommenderar alla som drabbas att radera smsen, att inte klicka på någonting och att inte lämna ut några uppgifter. 

– Det rör sig om ett bedrägeri, säger Jenny Widén, presstalesperson vid region Väst.
 

"Du har blivit utvalt till den största gåva!"

Går man in på hemsidan dit länken leder dyker ett pop up-fönster upp där ordet grattis blinkar. Under står texten: "Du har blivit utvalt till den största gåva!". Ytterligare längre ned i pop up-fönstret finns en grön ruta som användaren ombeds att klicka på. 

– Man ska aldrig klicka sig vidare, säger Jenny Widén, vid polisen. 

Bakom pop-up rutan syns en picknick och Ica:s logga och orden "Vinter Presentkort. Hämta ditt 5000 kronor ICA Presentkort."
 

Inte första gången

Ica:s presstalesperson, Anna Hedström, bekräftar att det rör sig om ett bedrägeri. 

– Det rör sig om bluff-sms. Ica kommunicerar inte med våra kunder på det sättet, just för att minska förvirringen.

Det är inte första gången hon hör talas om den här typen av bedrägeri i Ica:s namn.

– De dyker upp till och från tyvärr. Det är inte bara Ica som drabbas utan alla kända varumärken med en stor kundbas känner nog igen det här. 

Ica har på sin hemsida gått ut med information om vad man som privatperson rekommenderas göra om man utsätts för vad man tror är en bluff. Där skriver de:

Ica står aldrig bakom denna typ av utskick eller samtal och vi lämnar aldrig ut våra kunders personuppgifter till andra företag. Vi avråder dig att lämna ifrån dig uppgifter eller klicka dig vidare via länkar i SMS och mail av denna sort.
 

Radera sms:et

Enligt polisen är den här typen av bedrägeri vanligt förekommande. Det kan röra sig om phishing, alltså att man vill ha människors kontouppgifter och personuppgifter, eller att personen ska betala en liten summa för att få hämta ut sitt pris. 

Avsändaren kan variera men polisen säger att misstänker man en bluff så ska man radera sms:et och aldrig lämna ut några uppgifter. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.