Bygget av Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus har blivit långt mycket dyrare än beräknat.
Bygget av Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus har blivit långt mycket dyrare än beräknat. Bild: Anna Tärnhuvud

Nya barnsjukhuset blir nästan dubbelt så dyrt

Kostnaderna för Göteborgs nya barnsjukhus har skenat – från beräknade 1,2 miljarder kronor till nästan 2 miljarder kronor. Samtidigt erkänner den regionala fastighetsförvaltaren Västfastigheter att de kan ha brutit mot lagen om offentlig upphandling. Det rapporterar SVT Väst.

ANNONS
|

2021 ska nya Drottning Silvias barnsjukhus stå klart på tomten vid Östra sjukhuset i Göteborg. Det sju våningar höga, 31 000 kvadratmeter stora U-formade huset kommer bland annat att ha en inglasad innergård, enkelrum till alla patienter och särskilt anpassad inredning för att passa både små och stora barn.

Nu rapporterar SVT Väst att kostnaderna för det nya sjukhuset har ökat dramatiskt. Vid första spadtaget 2015 var de tänkta kostnaderna beräknade till 1,2 miljarder kronor – därefter har det gradvis ökat till den nuvarande prognosen på 1,9 miljarder kronor.

LÄS MER:Östra sjukhuset växer – ska bli dubbelt så stort

"Efterklok kan man alltid vara"

Lars Jansson, förvaltningschef på regionala fastighetsförvaltaren Västfastigheter, säger att kostnadsökningarna framför allt beror på att andra projekt på sjukhustomten, som har påbörjats under resans gång, påverkar barnsjukhuset.

ANNONS

– Det finns planer på en hel del andra fastigheter. I och med det har försörjningsbehovet i form av kulvertar och logistik behövts se över under den här resan.

Borde ni ha väntat på klara besked om de andra projekten för att slippa ökade kostnader?

– Man kan inte vänta på något man inte vet något om. Men efterklok kan man alltid vara. Förutsättningarna för planeringen av barnsjukhuset vi gjorde var rätt då. Men det kom en annan verklighet under resans gång.

De ökade kostnaderna landar på skattebetalarna. Men hur stor notan kommer att bli i slutändan är ännu oklart. Till SVT Väst säger Lars Jansson kommer att 1,9 miljarder kronor inte kommer att räcka.

– Vi håller på att sammanställa det, men jag kan inte säga exakt i dagsläget. Vi har signalerat om att det kommer bli en rejäl merkostnad. Sen är det ytterst regionstyrelsen som bestämmer.

LÄS MER: Så blir nya barnsjukhuset

Mångmiljonuppdrag upphandlades inte

SVT Väst berättar också att Västfastigheter kan ha brutit mot lagen om offentlig upphandling under bygget. När projektledningen blev varse att en försörjningsbyggnad för el och värme, med tillhörande kulvertar, behövde byggas gav de 200 miljonerkronors-uppdraget till NCC, som tidigare vunnit upphandlingen av barnsjukhuset.

ANNONS

Istället för att upphandla försörjningsbyggnaden som ett separat uppdrag, så att andra företag hade kunnat lämna anbud, valde Västfastigheter att se det som ett tillägg.

Lars Jansson säger att en mindre försörjningscentral låg med i NCC ursprungliga åtagande.

– Sen såg vi att den inte räckte till. Då köpte vi ett tillägg till entreprenaden. Det är samma försörjningscentral som har växt kan man säga.

Till SVT Väst säger Lars Jansson att ”det kan ha varit så att vi har varit ute i tassemarkerna runt den direktupphandlingen, ja” på frågan om de har brutit mot lagen.

– Vi såg det som ett stort tillägg. Men om det är ett lagbrott eller inte får andra avgöra.

Har ni förberett er på någon typ av rättsligt efterspel?

– Nej.

Lars Jansson säger att beslutet att inte upphandla försörjningscentralen delvis berodde på att de såg en risk att barnsjukhuset då inte skulle hålla tidsplanen.

– Försörjningsbyggnaden i dess ursprungliga form var tänkt att enbart försörja barnsjukhuset. När behovet av en större central blev klart skulle risken vara stor att den inte blev klar i tid och att man därmed inte skulle kunna driftsätta barnsjukhuset i tid.

Var det grunden till att ni valde att tolka det som ett tillägg och inte en egen upphandling?

ANNONS

– Det var viktigt att få det klart i tid, men det var en kombination av flera faktorer.

ANNONS