Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nya äldreboenden är på gång - men det dröjer

Nya äldreboenden som lättar Sahlgrenskas börda är på gång, säger Daniel Bernmar (V). Men enligt oppositionen har man påtalat problemet längre, utan att något hänt.

– Det är otroligt olyckligt när äldre hamnar i kläm och givetvis gör vi vad vi kan för undvika det, säger Daniel Bernmar när han får höra om 90-åriga Gunnel Dieners fall.


Han är det kommunalråd som ansvarar för äldrevården i Göteborg, och får hård kritik från oppositionsråden när det gäller bristen på äldreboendeplatser.


– Jag har påtalat det här många gånger, men Daniel Bernmar har inte tagit tag i problemet, säger oppositionsrådet Maria Rydén (M).

LÄS OCKSÅ: Över 200 patienter väntar på utskrivning

"Sjukhusen kan inte klandras"

Hon är själv före detta sjuksköterska med 30 år i yrket, och menar att sjukhusen inte kan klandras för den akuta situation som uppstått. Istället måste kommunen se till att det finns platser på äldreboendena, och fler sjuka styras om till primärvården.


På den punkten är hon och Daniel Bernmar överens. Däremot håller han inte med om att de rödgrönrosa varit passiva.


– Vi har ställt om befintliga lokaler för att snabbt få fram platser, vilket vi ska fortsätta med, och vi jobbar intensivt med att kunna bygga nya boenden.

Byggprocess startar 2018

Under året ska kommunledningen ta fram en översiktsplan för hur många äldreboendeplatser som behövs, men byggprocessen kan inte startas förrän 2018. Så länge utnyttjas andra, tomma lokaler. Dessutom har tre stadsdelar fått mobila läkarteam som ska kunna göra bedömningar hemma hos äldre. 

LÄS OCKSÅ: Gunnel, 90, kunde ha sluppit sjukhuset


– Många äldre hamnar på sjukhus i onödan, där behöver både kommunen och primärvården bli bättre.


Hur kommer det sig att situationen har fått gå så långt att Sahlgrenska drabbas av akut överbeläggning?


– Man får inte glömma att vi 2004 hade för många äldreboendeplatser. Behovet går i vågor. Nu står vi i en situation där SU drar ner på vårdplatser, samtidigt som den tekniska utvecklingen gör att fler äldre kan vårdas hemma. Det ställer högre krav på kommunen, som vi jobbar för att täcka upp nu.


Oppositionen menar att de påtalat bristen på platser i många år. Varför har inget hänt?


– Jo, de tycker alltid att det behövs mer platser, men de har inte bidragit med lösningar på hur det ska finansieras.


Ett förslag Liberalerna driver är att öronmärka delar av stadsdelarnas budgetar för att säkerställa att den går till äldreomsorg.


– Annars riskerar vi att man tar från de pengarna för att stoppa igen andra luckor, säger Ann Catrine Fogelgren, biträdande kommunalråd (L).

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.