Stadsmissionen öppnar ny avdelning på måndag för personer med beroendesjukdom.
Stadsmissionen öppnar ny avdelning på måndag för personer med beroendesjukdom. Bild: Jonas Lindstedt

Ny vårdmodell i Göteborg ger en andra chans

Stadsmissionen öppnar en ny typ av boende vid Stigbergstorget för personer som bestämt sig för att vara nyktra och drogfria men inte lyckas hela vägen. Efter jul startar Frälsningsarmén motsvarande verksamhet vid Lilla Bommens härbärge.

ANNONS
|

Båda organisationerna har identifierat ett glapp när det gäller vården av beroendesjukdomar där personer som verkligen vill sluta men får ett återfall saknar stöd. I dag har båda organisationerna boendeformer för helt drogfria personer eller boenden för personer i aktivt missbruk.

Om resultatet av drogtester visar substanser i kroppen på ett drogfritt boende får personen som regel lämna sin plats. Den nya formen av boende erbjuder en vård som inte finns i dag, där personer tillåts ha substanser i blodet under avtrappningen av missbruket.

"En del av tillfrisknandet"

– Vi ser återfall som en del av tillfrisknandet och i ljuset av det tror vi att det finns ett behov av den här typen av boende. Boendet är en mellanlösning där man får jobba vidare med sin vilja att bli nykter eller drogfri och får stöd med att trappa ut sitt missbruk hela vägen. Det är viktigt att poängtera att det är för personer som verkligen vill bli nyktra och drogfria, säger Ann-Helen Sköld, enhetschef vid Stigbergets femte våning som boendet kallas.

ANNONS

Verksamheten startar med 19 platser. Behandlingstiden ska vara individbaserad och kan variera mellan två veckor och två månader. Boendet invigs på fredag och öppnar på måndag men ansökningarna har redan börjat strömma in från stadens socialtjänster.

– Den gängse vägen är att en person läggs in för abstinensbehandling av läkare och skrivs ut med en fortsatt psykisk och social skörhet. Man kanske bor i en miljö där andra missbrukar och där beteende är svårt att bryta. Här kan vi vara ett alternativ, säger hon.

Karin Rohlén, är biträdande enhetschef och kommer att arbeta nära de personer som får ett rum på nya boendet.

– Vi kommer att arbeta med struktur och trygghet med personer som har svårt att bryta sitt substansmissbruk och erbjuda stöd att orka, känna hopp och säga nej till missbruket. Vid ett eventuellt återfall finns vi kvar, säger hon.

Fem platser kan bli fler

Ingela Sagman, är verksamhetschef vid Frälsningsarmén som vid årsskiftet startar ett motsvarande boende med fem platser vid Lilla Bommens härbärge. Härbärget är i dag ett korttidsboende med 63 platser för personer i aktivt missbruk. Frälsningsarmén driver också ett drogfritt boende på Nylösegården i Gamlestan i Göteborg med 21 platser.

– Under förra året bestämde vi oss för att öppna något vi vill kalla återfallsplatser där man ska vara drogfri eller i nedtrappningsskede. Vi startar med fem platser men om det blir stor efterfrågan öppnar vi fler, säger Ingela Sagman.

ANNONS

Hennes bild av den bristande vårdkedjan vid beroendesjukdomar är densamma som kollegornas vid Stadsmissionen. Människor placeras på drogfria avdelningar eller boenden, får återfall och åker ut i kylan.

– Vi kommer nu försöka plocka upp de här personerna, erbjuda dem en plats på Lilla Bommens drogfria avdelning där de får trappa ner till noll igen, och sedan flytta tillbaka till vårt drogfria boende på Nylösegården, säger Ingela Sagman.

Även personer på härbärget ska kunna få plats på den drogfria avdelningen om de vill och är motiverade.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS