Ny utbildning om hedersvåld i Göteborg

Göteborg stad vill stärka sina medarbetare i kampen mot hedersrelaterat våld och förtryck och erbjuder nu en ny utbildning som ska öka kunskapen.
– Att förstå mekanismerna bakom hedersvåld, att förstå signalerna och att upptäcka det pågående våldet hör till de viktigaste delarna i utbildningen, säger Soleyman Ghasemiani, som varit med om att ta fram utbildningen.

ANNONS
|

Soleyman Ghasemiani arbetar som utvecklingsledare på Dialoga, som är Göteborgs stads kompetenscentrum om våld i nära relationer och hedersrelaterat våld. Tillsammans med kollegan Monica Helander har han tagit fram utbildningen.

– En nyttig basutbildning som erbjuds alla anställda i Göteborg, men också anställda i de sju kommuner vi har avtal med runt omkring Göteborg. Viktig, framför allt för de som kommer i kontakt med barn och unga i skolan, förskolan, fritids och socialtjänsten, säger Soleyman Ghasemiani.

Var sjätte niondeklassare förtrycks

I november förra året presenterades en ny kartläggning gjord i storstäderna som visade att närmare var sjätte niondeklassare i Göteborg, Stockholm och Malmö lever under hedersförtryck.

ANNONS

Resultatet visade att åtta procent av Göteborgs niondeklassare lever i en familj där våld används för att kontrollera och skydda familjens och släktens rykte. 13 procent av niondeklassarna är utsatta för oskuldsnormer, det vill säga att man inte får välja partner själv och samtidigt tvingas till kyskhet samt att vara oskuld tills man gifter sig.

LÄS MER:Var sjätte niondeklassare utsatt för hedersförtryck

– Kartläggningen visar att det är alldeles för många unga i vår stad som lever i en utsatt situation.Det psykiska våldet och kontrollen är mest vanlig. Ytterst få barn berättar själva och ber om hjälp och därför är det väldigt viktigt att vuxna lär sig att lära sig se signalerna. Kartläggningen visar att de utsatta har ett stort förtroende för de vuxna i skolan. Därför är deras roll mycket viktig.

Barnen måste skyddas

Vad ska man då göra om man misstänker att någon är utsatt? I utbildningen går man också igenom hur och när man ska agera med orosanmälningar och annat.

– Att skydda barnen kommer alltid främst. Man måste alltid försäkra sig om att de utsatta är i säkerhet innan man tar kontakt med familjen. Det är oerhört viktigt att det finns ett starkt skydd kring en omplacering, säger Soleyman Ghasemiani.

LÄS MER:Fyra stadsdelar får specialistteam för att motverka hedersförtryck

Vad är det svåraste när barn placeras i familjehem på grund av hedersförtryck?

ANNONS

– Känslan av ensamhet och isolering. Det är otroligt svårt att bryta totalt med sin familj, släkt och hela sitt nätverk. Det är en stor förändring i livet. Alla orkar heller inte med denna omänskliga situation, och går därför tillbaka till familjen och underordnar sig kontrollen och inskränkningarna av sina grundläggande fri- och rättigheter.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS