Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Dagens stora viadukt över Gamlestadstorget och Säveån ska rivas om några år.

Ny tunnel byggs för biltrafik

En öst-västlig tunnel från Artillerigatan till Slakthusgatan ska ta hand om det mesta av trafiken förbi nya Gamlestads torg.

Har du alltid tyckt att den mångfiliga trafikapparaten vid Gamlestadstorget är en tråkig historia, en stor barriär i stadsbilden? Håll ut,för nästa genomfart förbi nu framväxande Gamlestads torg blir betydligt diskretare.
Det kommer att gå att köra bil igenom den nya stadsbebyggelsen via en rondell där Gamlestadsvägen och Artillerigatan i fortsättningen ska korsa varandra. Men för biltrafiken som bara ska passera Gamlestadstorget i öst-västlig riktning kommer det att byggas en cirka 350 meter lång och enkelfilig tunnel.

Ena mynningen hamnar i Artillerigatans förlängning, ungefär där dagens stora viadukt genomkorsar luften. Andra mynningen hamnar mitt i Slakthusgatan strax väster om järnvägsundergången.
- Om man kallar det en tunnel eller en överdäckning spelar egentligen ingen roll men den kommer att minska biltrafiken, transittrafiken, genom den nya stadsbebyggelsen, säger Mattias Westblom på stadsbyggnadskontoret.
Vid Artillerigatan får tunneln inte en samlad mynning för trafiken i båda riktningarna. Eftersom spårvägen går i mitten av Artillerigatan, som dessutom ska förlängas västerut in i den nya bebyggelsen, så blir det en nedfart på ena sidan spårvagnsspåren och en uppfart på andra sidan.
- Man kan jämföra med hur diskreta sådana ner- och uppfarter kan se ut i Paris, säger Mattias Westblom.
För om några år, när dagens stora viadukt över Säveån och in över det egentliga Gamlestadstorget rivs, då kan både Gamlestadsvägen och Artillerigatan rätas ut. Artillerigatan förlängs ända till den nya hållplatsen vid nya Gamlestads torg.
Så långt västerut är biltrafiken inte välkommen men den som till exempel ska hämta eller lämna någon vid resecentrum kan göra det i ett underjordiskt plan där det också blir parkering.
- Där blir också en drop-off-zon för taxi, säger Mattias Westblom på stadsbyggnadskontoret.
På sikt planeras även flera nya bilbroar över Säveån. Detta för att minska genomfartstrafiken vid nya Gamlestads torg, inte öka belastningen på Artillerigatan och för att skapa nya förbindelser från söder till ett planerat handelscentrum på SKF:s gamla fabriksområde.

Därför kan det bli en bilbro i vardera änden av SKF:s gamla fabriksbyggnad. Alltså, dels i Hornsgatans förlängning över ån vid  träningscentret Kristinedal, dels i Ryttmästaregatans förlängning över ån till Munkebäcksmotet.

Läs även: Här skjuter nya Gamlestaden upp

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.