Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ny tarm kan rädda flickas liv

En mycket allvarligt sjuk liten flicka har fått en ny tunntarm vid en lyckad transplantation i Göteborg. Ingreppet var flickans enda chans att överleva.
Under drygt ett år har flickan väntat på lämplig donator och under våren dök tillfället upp. I dag är hon på vanlig vårdavdelning på Drottning Silvias barn-och ungdomssjukhus och håller på att återhämta sig. Hon leker och pysslar och tittar på tv tillsammans med andra barn på avdelningen. Om det fortsätter i samma riktning räknar läkarna vid sjukhuset med att hon kan vara hemma till sommaren.
- Hon har tagit ett stort steg i rätt riktning, säger Marie Krantz, överläkare vid Drottning Silvia och expert på tarmsjukdomar hos barn. Nu väntar vi på nästa steg och det är att den nya tarmen skall ta över mer och mer funktioner som vi i dag får hjälpa till med.

Flickan är det andra barnet någonsin i Sverige som genomgått en tunntarmstransplantation. Den förra transplantationen genomfördes redan 1990 på ett spädbarn som dock avled strax efteråt. Sammanlagt har 13 patienter i Sverige genomgått tarmtransplantation av olika typer, 11 av dem har skett i Göteborg. Av de 13 är det bara tre där endast tunntarmen har transplanterats. I de andra fallen har det varit fråga om flerorganstransplantationer, där tarmpaketet transplanterats tillsammans med ett eller flera andra organ.

Medfödd sjukdom
Flickan har Hirschsprungs sjukdom, en medfödd tarmsjukdom. Redan två dagar gammal gjorde hon sitt första sjukbesök på sitt hemortssjukhus. Där konstaterade man snart att det handlade om Hirschsprung. Den innebär att tarmen, helt eller delvis, saknar nervceller. Därmed förlorar tarmen sin rörlighet, den kan inte bearbeta och förflytta maten som den skall. Följden blir att att födan stockas i tarmen med en enorm bakterieöverväxt som följd. Tarmens naturliga barriärskydd förstörs och bakterier strömmar ut i blodbanan. Det är ett omedelbart livshotande tillstånd. Barnen blir dödssjuka och måste få intensivvård.
- Tarmen blir som en kloak, säger transplantationskirurgen Gustaf Herlenius som genomförde transplantationen tillsammans med ytterligare tre kirurger.

Hennes enda chans
Under sitt unga liv har den lilla flickan genomgått massor av operationer. Tarmavsnitt efter tarmavsnitt har tagits bort för att försöka komma tillrätta med sjukdomen. Hon har tillbringat långa perioder på sjukhus och många gånger vårdats för livshotande blodförgiftningar. Hennes sjukdom var ovanligt utbredd och till slut återstod endast ett alternativ - att hon fick en ny tunntarm.
Ingreppet tog 10 timmar och var inte utan komplikationer. Tarmen är ett farligt organ att transplantera. Dels på grund av den stora mängd bakterier som finns i tarmen men också för tarmens eget komplicerade immunsystem. Avstötning är en risk vid alla transplantationer och därför behandlas patienterna med mediciner som trycker ned kroppens eget inneboende immunförsvar som naturligt vill tränga ut det främmande organet. Att hitta balansen här är den stora konsten.

Hyser gott hopp

Efter transplantationen vistades flickan lång tid vid IVA och flera komplikationer tillstötte. Hon har haft problem med smärtor, liksom många andra tarmtransplanterade. Ett par gånger i veckan tas små vävnadsbitar från den nya tarmen för att se om den fungerar. Successivt trappas vissa läkemedel ner och de näringslösningar flickan fått i droppform ersätts långsamt med flytande och fast föda.
- Efterförloppet är normalt, men det är egentligen alltid komplicerat, säger Marie Krantz som tillsammans med Gustaf Herlenius hyser gott hopp om en fortsatt positiv utveckling för den lilla.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.