Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Budget utan LOV. En ny strid har blossat upp om lagen om valfrihet i hemtjänsten. Anledningen är att posten inte finns med i den rödgröna budgetmotionen.

Ny strid om valfrihet i hemtjänsten

Precis när man trodde att diskussionerna var över börjar de igen. Förbered er för en ny rond med LOV.

I förra årets budgetmotion skrev de rödgröna att arbetet med att införa LOV – lagen om valfrihet – inom hemtjänsten skulle avbrytas. Det blev ett ramaskri.
Eftersom praxis är att var och en röstar på sin egen budgetmotion och att den klubbas i sin helhet såg Alliansen detta som ett försök från de rödgröna att runda fullmäktiges tidigare beslut att införa LOV. Efter ett tilläggsyrkande och ännu en het debatt i kommunfullmäktige stod det tidigare beslutet fast: LOV skulle införas.
De rödgröna är emot att släppa in fler aktörer i hemtjänsten, men eftersom det styrande blocket inte har majoritet i kommunfullmäktige har Alliansen, med stöd från Vägvalet och SD, kunnat driva igenom LOV. Efter förra årets budgetgräl har arbetet rört sig framåt, men nu har frågan alltså tagit en ny vändning. I de rödgrönas budgetmotion står det visserligen inget om att reformen ska avbrytas. Däremot är den kostnad det medför bortplockad.
Oppositionsledaren Jonas Ransgård (M) ser det som att de rödgröna försöker trixa bort fattade beslut och att de undergräver principen att budgeten behandlas i sin helhet.
David Lega, kommunalråd (KD), säger att de rödgröna "visar förakt för demokratin".
– Dessutom skapar det oro – både hos äldre som längtat efter att få välja själva, men också hos de företag som vill etablera sig här. Det är inte konstigt att Göteborg får dåligt betyg som företagsstad.
De tolkar det som att de rödgröna gör ett nytt försök att stoppa LOV.
– Och det är ännu fulare gjort än förra året. Tanken måste vara att det inte ska synas, säger Jonas Ransgård.
Daniel Bernmar, kommunalråd (V), har svårt att förstå vad Allianspolitikerna menar.
– Vi lägger en budget med vår politik. Jag förstår inte varför de väntar sig att vi ska driva deras politik i vår budget – jag förväntar mig inte att de ska bedriva vänsterpolitik, säger han.
Allianspolitikerna säger att ni försöker trixa bort fattade beslut?
– Det är klart att man måste få lägga förslag som går emot det fullmäktige har tyckt tidigare. Det skulle ju omöjliggöra opposition om man inte fick det.
Daniel Bernmar tycker inte att det är hans sak att svara på vad som händer med LOV nu. Fullmäktige har aldrig fattat ett beslut om finansiering – alltså är det en sak för de som vill ha reformen att gör det, resonerar han.
– De måste ju själva ro hem det de röstat igenom. Det kan inte vi göra åt dem.
Du förstår inte deras upprördhet?
– Den går inte att förstå. Att ett visst beslut fattats i fullmäktige tidigare kan inte vara ett argument för att vi inte ska lägga våra förslag. Det är ju rent ut sagt trams.
Daniel Bernmar säger att han inte förstår varför ni är upprörda.
– Det är trams. Han förstår precis varför vi är upprörda. De kan inte använda budgethandlingen för att driva igenom något det egentligen inte finns majoritet för, säger Jonas Ransgård.
Ulf Kamne, kommunalråd (MP), intar en något mer försonlig hållning och säger att det inte funnits några onda avsikter med att utelämna LOV ur budgeten.
– Vi kanske borde ha kommunicerat det bättre, men vi gjorde så här för att slippa den debatt det blev förra året. Vi väntar oss att Alliansen ska lämna ett yrkande och visa var pengarna ska tas, säger han.
Så blir det också: under nästa vecka kommer ett yrkande om finansiering från Alliansen. Den 19 juni fattar fullmäktige beslut om budgeten.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.