Ann-Sofie Hermansson fick lämna sitt uppdrag som Socialdemokraternas gruppledare på extrakongressen den 3 mars. Den 10 juni ska S i Göteborg hålla en ny extrakongress för att utse hennes efterträdare.
Ann-Sofie Hermansson fick lämna sitt uppdrag som Socialdemokraternas gruppledare på extrakongressen den 3 mars. Den 10 juni ska S i Göteborg hålla en ny extrakongress för att utse hennes efterträdare. Bild: Anders Ylander

Ny ordinarie S-gruppledare dröjer till i sommar

Först i sommar får Socialdemokraterna i Göteborg en ny ordinarie gruppledare. En extrakongress ska hållas den 10 juni och medlemmarna har hela april på sig att föreslå lämpliga kandidater.

ANNONS

Nu har en nomineringsanmodan – det vill säga en uppmaning att börjar nominera kandidater – till posten som gruppledare gått ut till medlemmarna i Socialdemokraterna i Göteborg.

LÄS MER:Historien om Hermansson

Enligt utskicket behöver den medlem eller förening som kommer med ett förslag inte själv kontakta kandidaten och frågan om hen står till förfogande "detta för att vi ska få en så bred process som möjligt".

Hermansson tvingades lämna

Istället kommer valkommittén att kontrollera så att nominerade kandidater är villiga att ställa upp.

LÄS MER:Hermanssons efterträdare: "Vi behöver en omstart"

Socialdemokraterna står utan ordinarie gruppledare sedan Ann-Sofie Hermansson entledigades från uppdraget på en extrakongress den 3 mars. Fram tills dess att en ny ordinarie är på plats är det Marina Johansson som sköter uppdraget. Hon har dock sagt nej till att ta rollen permanent.

ANNONS

Ny valkommitté ska utses

Att valet av en ny ordinarie gruppledare dröjer ända till den 10 juni beror på att det under våren är en ordinarie distriktskongress, och att det vid den ska väljas en ny valkommitté.

LÄS MER:Efter konflikten – så ska S vinna tillbaka förtroendet

Det är den som styra processen framåt, därför går "ytterligare information om exakt upplägg inte att få förrän den har tillträtt".

Tills vidare finns bara partiets ledarskapsprofil att gå efter.

Den föreskriver bland annat att att en socialdemokratisk ledare ska lyssna och ta intryck, öka engagemanget och se till att det finns en tydlig och konsekvent linje.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS