Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

David Josefsson, (M) valdes under lördagen till ny ordförande i Moderaterna. Bild: Anna Tärnhuvud

Ny ordförande vald i Göteborgsmoderaterna

Under lördagens kretsårsmöte gick ombuden emot valberedningens förslag och valde David Josefsson (M) till ny ordförande i Moderaterna i Göteborg.
– Vi måste förnyas, nu har vi ett stort arbete framför oss, säger den nya ordföranden.

Riksdagsledamoten David Josefsson (M) är ny ordförande i Moderaterna i Göteborg. Det stod klart efter lördagens kretsårsmöte. Han fick 82 röster till skillnad från valberedningens kandidat, Peter Hermansson (M), som fick 68 röster.

– Det här känns både hedrande och förpliktande, säger David Josefsson.

En intern (M)aktstrid

Som GP avslöjade tidigare i veckan så har en intern maktkamp ägt rum inom Moderaterna i Göteborg inför valet av Axel Josefsons (M) ersättare som ordförande. Och under lördagen visade det sig vem som kom segrande ut ur striden.

– Jag kände att jag hade ett starkt stöd, annars hade jag inte kandiderat, säger David Josefsson.

Samtidigt vill han lägga maktstriden bakom sig. Han vill inte gräva ner sig i valberedningens arbete, men tycker att man kunnat göra ett mer gediget arbete med att få fram kandidater till ordförandeposten.

– Hade man intervjuat kandidaterna och snackat brett med ombuden på kretsmötet inför det här så hade kanske inte den här situationen uppstått, säger han.

Hermansson blev chockad

David Josefsson motståndare Peter Hermansson, kände även han ett stort stöd inför kretsårsmötet.

– Jag trodde jag skulle ta hem det så jag blev lite chockad faktiskt. Men det var inte med så stor marginal. Hade sju personer röstat på mig så hade det varit dött lopp, säger han.

Trots att Hermansson, i egenskap av valberedningens kandidat, varit i fokus när det kommer till de interna striderna inom partiet de senaste dagarna så känner han inte att det varit riktat mot honom.

– Men det är klart att jag är besviken på att vissa partikollegor har en annan syn på hur man hanterar interna partifrågor. Att man går ut och pratar med media innan man försöker att lösa det internt.

Vad sa du till David Josefsson efter avgörandet?

– Man får vara storsint i de här sammanhangen och jag har inget otalt med David. Det var bara att gratulera, säger Peter Hermansson och önskar David Josefsson lycka till.

Josefsson vill blicka framåt

David Josefsson vill nu blicka framåt och förnya partiet i Göteborg.

– Vi måste arbeta mer med internkulturen och se till att vi pratar med varandra och inte om varandra, säger han.

Vad konkret kommer det att innebära?

– Det rör sig om flera olika saker, men dels har vi redan påbörjat ett värdegrundsarbete där vi försöker höra hur människor i partiet känner för internkulturen. Vi försöker också hitta sätt att sprida hur vi ska tala med varandra, säger han.

Han menar på att det nu är viktigt att man inom partiet lyssnar på varandra, pratar med alla och att det inte bara är en liten grupp som ska bestämma allting.

– Det här är ingen "quick-fix" utan något vi alla måste arbeta med, säger han.

Mer relevans

Under sin tid på posten hoppas han också att han kan se till att Moderaterna blir mer relevanta inte bara i Göteborg utan även i Sverige.

– Vi befinner oss i ett parlamentariskt läge som gör att alla etablerade partier måste arbeta med hur man möter väljaren och hur man lyssnar på dem, säger David Josefsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.