Ny multiarena kan ge höjd skatt

ANNONS
|

Den segdragna diskussionen om en ny multiarena i Göteborg måste komma till ett avslut mycket snart. Det tycker kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén (S).

–Jag har förhoppningar om att vi skall får ur oss frågan under hösten, att vi kan resonera oss fram till vart vi vill komma. Vi behöver ta ett principbeslut om vi skall göra något eller inte, säger hon till GP i samband med en utfrågning inför Västsvenska Handelskammarens medlemmar.

Men hon uttrycker tvekan om huruvida Göteborg har råd med den stora satsningen, även om behovet är stort.

–Valet är mellan att poppa upp Scandinavium eller att bygga om hela kvarteret som de första planerna såg ut.

ANNONS

Kostnaderna för att bygga nytt avskräcker. En helt nybyggd arena kostar i runda tal 3,5 miljarder kronor – minst.

Ett beslut med inriktning mot en sådan satsning förutsätter att det också finns konkreta idéer om finansieringen. Där finns inga lösningar framme.

–Det är där skon klämmer. Hur gör man detta, både vad gäller själva investeringen men också driften? Just nu ser jag inga öppningar. Det är ett stå och stampaläge, tycker jag.

Under samtalet med Handelskammarens vd Johan Trouvé säger hon att frågan är svår och dyr.

–Hittills har jag inte träffat någon kommun som gått med vinst på att bygga en arena, utan snarare fått det som en black om foten. Då måste vi hantera det på ett klokt sätt och väga de pengarna mot andra saker som vi i så fall inte kan göra.

Det blir göteborgarna som betalar, hur man än vänder och vrider på frågan, påpekar hon för GP.

–Jag har svårt att se vem annars som skulle göra det. Men vi måste ta diskussionen, finns det några andra sätt att finansiera det?

–Vi har inget överskott på pengar just nu, det är precis på gärdsgården att vi får ihop det, och vi vet inte hur vår ekonomi ser ut 2014, 2015. Skall man då lägga in tre och en halv miljard i en sådan anläggning måste pengarna tas någonstans ifrån.

ANNONS

Men Anneli Hulthén resonerar även i termer av både höjda skatter och försäljning av tillgångar för att skaka fram pengarna.

–Skattehöjning är ett alternativ. Det är klart att man även kan sälja något och tro att man får in pengarna på det. Vi måste betrakta det som en hypotes – eller om det finns samarbetsprojekt med andra. Jag antar att man skulle kunna sälja byggrätter på området också.

Om det blir en satsning på en ny arena är området vid Valhalla ­Anneli Hulthéns huvudspår, med reservation för att många vill bevara Valhalla. En utlokalisering till Angered eller andra delar av staden är inte aktuell.

–Det är inte så dumt med ett tåg till Korsvägen och i princip rakt in i en ny arena. Förutsättningarna är mycket bättre där för den typen av arena.

ANNONS